'Kwesties' zondag op NPO Radio 1 over studenten die steeds langer thuis blijven wonen

zaterdag 12 augustus 2017

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop studenten het ouderlijk huis verlaten, is gestegen van 23,6 in 2006 naar 24,8 in 2016. Bijna de helft van de door het kenniscentrum Studentenhuisvesting Kences ondervraagde studenten die thuiswoonden, gaf aan dit te doen vanwege het sociaal leenstelsel.

Worden studenten op deze manier niet veel later zelfstandig? En zorgt het leenstelsel er voor dat studenten steeds dichter bij papa en mama een studie zoeken?

Rob Oudkerk praat in de bus met zowel thuis- als uitwonende studenten. Word je wel zelfstandig als je op je 28e nog bij je ouders woont? En hoe zit het als je een partner hebt, lig je dan wel lekker in bed met z’n tweeën als pa en ma door de dunne muren mee kunnen luisteren?

Marianne van den Anker praat vanaf het balkon van de Groningse studentenvereniging Vindicat over het bewogen jaar dat de vereniging heeft gehad. Bijna een jaar geleden ging een ouderejaars op het hoofd staan van een aspirant-lid. Letterlijk. Inmiddels heeft Vindicat een nieuwe accreditatie gekregen voor een jaar, onder strenge voorwaarden. Wat gaat de vereniging doen om schoon schip te maken? En is het eigenlijk niet beter om ontgroeningen af te schaffen?

Te gast
Bij Marianne op het balkon: Stijn Derksen (rector Vindicat), Sabine Koebrugge (voorzitter VVD Groningen), Bart Beijer (voorzitter personeelsfractie RUG).

Bij Rob in de bus: Rafaëllo Beentjes (24 & thuiswonend), Linsey Schellaars (28 & een week uitwonend), Jikke van Deelen (fractie-assistent Student en Stad) en Walter van der Kleij (zanger-gitarist).

Over 'Kwesties'
'Kwesties' is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

Discussieer mee
Praat mee op Twitter: @kwesties_ntr; gebruik de hashtag #kwesties
Bekijk ook de Facebookpagina: http://www.facebook.com/kwesties.

'Kwesties', zondag 13 augustus om 20.00 uur op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers