'Tijs en de Ramadan' trapt af op Suikerfeest

zondag 25 juni 2017

In de driedelige reeks 'Tijs en de Ramadan' klopt Tijs van den Brink aan bij de Marokkaanse familie Rouidi. Samen met hen gaat hij de ramadan beleven. Ter voorbereiding aan zijn bezoek interviewt hij de tot de islam bekeerde Anne Dijk.

Ook spreekt Tijs met Fawaz Jneid, voormalige imam van de As-Soennah moskee.


Gedurende twee uitputtende dagen en twee hele korte nachten vast Tijs met familie Rouidi mee. Hij leert meer over hun manier van geloven. Voordat Tijs echt verder de wereld van de Nederlandse islam verkent, gaat hij langs bij Anne Dijk, een Nederlandse vrouw die zich bekeerd heeft tot de islam. Zij vindt dat Tijs in zijn interviews met moslims vaak negatief en veroordelend te werk gaat. Ze probeert Tijs ervan te overtuigen een andere toon aan te slaan in zijn komende ontmoetingen.

Boksschool
Daarnaast bezoekt Tijs  een Haagse boksschool waar jonge moslims, tijdens de ramadan, midden in de nacht trainen. Hoe moeilijk is het voor hen om je tijdens de lange zomerdagen te houden aan de strenge vasten-regels. Wat is hun motivatie? En wat vinden zij dan van moslims die zich niet aan de ramadan houden?

Vaarwel
Vervolgens komt hij  in gesprek met een ex-moslim. Hij heeft niet alleen de ramadan vaarwel gezegd, maar zijn hele geloof. Hoe tolerant is de islam voor mensen die zich van hun godsdienst afkeren?

Salafistisch
Tijs ontmoet ook Fawaz Jneid, tot 2012 imam van de As-Soennah moskee in Den Haag. Fawaz wordt gerekend tot de salafistische stroming binnen de islam. Hoe kijkt Fawaz aan tegen anders- en niet-gelovigen. En wat zou er met deze 'afvalligen' gebeuren als Fawaz' wens, invoering van de islamitische sharia-wetgeving in Nederland, een feit zou zijn?

Crowdsourcing
De achtergrond voor het maken van Tijs en de ramadan is het gegeven dat 8 op de 10 autochtone Nederlanders niet of nauwelijks contact heeft met moslims (onderzoek: EO, 2014). In dit programma gaat Tijs van den Brink met de vragen en opmerkingen van deze groep mensen op verkenningstocht door islamitisch Nederland. Hij doet dat door middel van een panel van 100 mensen. Tijdens het maken van het programma kijken zij mee. En ze doen mee. Ze leveren input voor de interviews, bepalen mee wie Tijs gaat ontmoeten. En reageren op de gesprekken die Tijs voert.

'Tijs en de Ramadan', maandag 26 juni, 3 juli en 10 juli om 21.30 uur op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers