Johannette Zomer en Tom Beghin in 'Podium Witteman'

zaterdag 21 oktober 2017
Foto: NTR - © Jasper Faber 2015

Paul Witteman ontvangt sopraan Johannette Zomer, pianist Tom Beghin, violist Simone Lamsma, hoboÔst Bart Schneemann en het Tulipa Consort en de kersverse winnaar van het Liszt-Concours!

Sopraan Johannette Zomer en hoboïst Bart Schneemann hebben een cd uitgebracht: Bach2Ways. Johannette is de bekendste Bachsopraan van Nederland en een van de favoriete zangeressen van Paul. In 'Podium Witteman' vertelt ze over het begin van haar carrière en waarom ze zo van Bach houdt. Onder begeleiding van het Tulipa Consort zingt ze een aria.

Pianist en musicoloog Tom Beghin heeft van de persoon Beethoven zijn levenswerk gemaakt. Algemeen bekend is dat Beethoven gaandeweg zijn leven doof werd en toch het een na het andere meesterwerk bleef componeren. Tom Beghin demonstreert de kleine koepel die Beethoven op zijn vleugel monteerde om nog iets te kunnen horen. Beghin speelt een deel uit een van de laatste drie pianosonates.

Violist Simone Lamsma speelt op zaterdag 21 oktober tijdens het lustrumconcert van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, dat 50 jaar bestaat. Simone won dit concours in 2003 en treedt in 'Podium Witteman' op als eerbetoon aan zijn naamgever, de legendarische vioolpedagoog Oskar Back.

Paul ontvangt de kersverse winnaar van het Liszt Concours, dat deze weken heeft plaatsgevonden in Tivoli/Vredenburg in Utrecht. Op zaterdagavond wordt na een uitputtende strijd bekend wie zich de winnaar mag noemen van deze driejaarlijkse, wereldvermaarde pianocompetitie.

In 'Podium Witteman Extra' bezoekt Emma van der Schalie de elfde editie van het Liszt Concours in Utrecht. Ze spreekt met Lisztlaureaat Mengjie Han en Lisztliefhebber Jeroen Berg. 'Podium Witteman Extra' wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO Cultura, aansluitend aan de reguliere uitzending van 'Podium Witteman'.

'Podium Witteman' omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.

Het NTR-programma wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam.

'Podium Witteman', zondag 22 oktober van 18.05 tot 19.05 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers