'KvW: terug naar de Basis': pils

woensdag 22 november 2017

Als je in Nederland een biertje bestelt, krijg je een pilsje. Pils is hét standaardbier. Het is zelfs zo gewoon geworden, dat we al het andere bier speciaal zijn gaan noemen. En niet alleen in Nederland, ook wereldwijd is pils een grote jongen.

Maar liefst 75% van al het gedronken bier op de aardbol is pils. Hoe is dat gekomen? Hoe heeft deze biersoort al zijn concurrenten van het podium weten te stoten? 'KvW: Terug naar de Basis' over waarom de hele wereld dronken wordt van hetzelfde bier.


Marijn reist af naar Plzen in Tsjechië, waar pils geboren werd. Wanneer en waarom werd pils bedacht? Het bier in die tijd was vaak niet te drinken. In 1838 goten de inwoners van Plzen de hele seizoensproductie aan bier weg op het marktplein. Men wilde een stabiel, helder fris alternatief. De inwoners van Plzen haalden de Duitser Joseff Groll naar hun stad. Hij bedacht in 1842 pils. Bier brouwen bleek in die tijd een strijd tegen de elementen. Voor pils heb je kou nodig, en daarom groeven inwoners van Plzen negen kilometer gangen en grotten onder de brouwerij, waar het bier bij de juiste temperatuur kon vergisten en rijpen. Waarom hebben de Tsjechen hun pils niet beschermd, zoals de Fransen hun champagne?

Als je pils zegt, zeg je natuurlijk ook Heineken. Teun bezoekt in Amsterdam het hoofdkantoor, en neemt plaats achter hetzelfde bureau als waar Freddy Heineken zijn marketingstrategie bedacht. Pils is helemaal niet zo een bijzonder bier, het gaat erom dat je er met reclame voor zorgt dat mensen jouw product willen hebben. Daar was Heineken een meester in. Teun praat in de brouwerij van Heineken in Zoeterwoude met brouwmeester Willem van Waesberghe, over hoe Heineken met pils uitgroeide tot de op een na grootste bierbrouwer ter wereld. Willem benadrukt dat kou belangrijk is. We hebben het over een periode waarin er nog geen koelkasten waren. Dus in de eerste jaren dat Heineken pils maakte, hakte men ijs uit de grachten. En als het een zachte winter was, importeerde men zelfs natuurijs uit Noorwegen. Heinekens pils mislukte toch nog vrij vaak, totdat men het juiste gist kon isoleren. Dat gebruikt men tot op de dag van vandaag.

En Ersin praat met Marco Daane, bier-historicus, over de wereldwijde opkomst van pils.

'KvW: Terug naar de Basis: Pils', donderdag 23 november om 20.25 uur op NPO 3.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Corsokoorts in Sint Jansklooster' (SBS6)

In de leukste en tevens enige kroeg van Klooster komen alle afgevaardigden van de corsogroepen bij elkaar. De bloemencommissie heeft namelijk slecht nieuws. En corsogroep 'Hebbes' bestaat dertig jaar. Nu is het bij hen elke dag al feest, omdat elke dag ook je laatste kan zijn. Exact zes jaar geleden namen ze afscheid van Dennis, de broer van Patrick. Daarom heeft Patrick de leden gevraagd om iets eerder te komen. Samen feesten, samen rouwen.

'Corsokoorts in Sint Jansklooster', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers