'Kwesties' op NPO Radio 1 over vrouwelijke imams

zaterdag 9 december 2017

Binnen een islamitisch huwelijk mag de man eenzijdig scheiden maar de vrouw niet. Een voorbeeld van een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen in de islam. Afgelopen week stelden GroenLinks en het CDA voor die wet te veranderen.

Vrouwelijke imams? Nee dat hebben we in Nederland nog niet. Amina Wadud, een Amerikaanse islamitische theologe, sprak eerder dit jaar het gebed uit in de Amsterdamse concertzaal Paradiso omdat geen enkele moskee haar wilde ontvangen omdat ze een vrouw is. Er komen in Nederland weinig islamitische vrouwen op voor het recht om imam te worden en om gezamenlijk te bidden. En mannelijke moskeebesturen staan niet of nauwelijks open voor vrouwelijke bestuurders.

Moeten moslimvrouwen in Nederland gelijkgesteld worden met moslimmannen bij het praktiseren van hun geloof? Of is hun emancipatie nog niet ver genoeg gevorderd? Vinden ze zo’n recht onbelangrijk en zijn het alleen zogenaamd moderne witte feministen die zich daarover opwinden? Heeft het überhaupt zin als niet religieuzen zich opwinden over religieuze kwesties? Of moeten dergelijke ontwikkelingen van binnenuit komen en is het aan de moslima’s zelf om daarover met de mannelijke moslims in debat te gaan? Rob Oudkerk praat in Amsterdam met moslims over de emancipatie van de vrouw in de islam in Nederland.

Marianne van den Anker is in Amsterdam om te praten over het nationaal Holocaust monument. Al jaren is er geruzie over de plek en de grootte van het monument. En nu is er ook een alternatieve plek en een alternatief monument bedacht. Van den Anker praat hierover met de kunstenaars die met dit alternatief komen, Roos Theuws en Marien Schouten, met buurtbewoners en met Ron van der Wieken, voorzitter van het CJO (Centraal Joods Overleg).

Over 'Kwesties'
'Kwesties' is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatoren Rob Oudkerk en Marianne van den Anker reizen elke zondagavond af naar locaties waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

'Kwesties', zondag 10 december om 20.00 uur op NPO Radio 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers