Vera Beths en Miranda van Kralingen in 'Podium Witteman'

zaterdag 24 februari 2018
Foto: NTR - © Lilian van Rooij 2016

Paul Witteman ontvangt violist Vera Beths, sopraan Miranda van Kralingen, basklarinettist Maarten Ornstein, zangeres Rima Khcheich en luitist Mike Fentross en het Dudok Kwartet.

Te gast is violist Vera Beths om te vertellen over haar lange en rijke carrière in de Nederlandse muziekwereld. Vera Beths soleerde bij de grote symfonieorkesten, was de muze van componisten zoals Louis Andriessen en heeft als vioolpedagoge de grootste talenten begeleid naar het concertpodium. In 'Podium Witteman' speelt ze met pianist Gerard Bouwhuis muziek van Dmitri Sjostakovitsj.

Wie er bewijs wil dat muziek een internationale taal is, moet naar dit bijzondere trio luisteren. Basklarinettist Maarten Ornstein, de Libanese zangeres Rima Khcheich en luitist Mike Fentross laten zich inspireren door zowel traditionele Arabische liederen als barokmuziek uit de 17e eeuw en zoeken zo de grens op tussen Europa, het Midden-Oosten én Amerika, de bakermat van de jazz.

Het Dudok Kwartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige strijkkwarten van dit moment. Het kwartet heeft onlangs de Borletti Buitoni Trust Award 2018 gewonnen. Cellist David Faber vertelt over de prestigieuze prijs, waardoor de wereldpodia nu aan hun voeten liggen. In 'Podium Witteman' spelen ze een kwartet van Mendelssohn.

Sopraan Miranda van Kralingen is te gast voor het tweede deel uit de serie De Stem, waarin ze samen met Mike Boddé de menselijke stem verkent. Deze keer is het onderwerp zangstijlen. Mike en Miranda zingen en spelen fragmenten uit de klassieke muziek, lichte muziek en jazz.

In 'Podium Witteman Extra' is er een documentaire over dirigent Bernhard Haitink te zien. De beroemdste Nederlandse dirigent is deze week in het land. Presentator Hans Haffmans bezocht hem in zijn vakantiehuis in Frankrijk voor een persoonlijk gesprek. Op 24 februari dirigeert Haitink Ein Deutsches Requiem tijdens de 'NTR ZaterdagMatinee'. 'Podium Witteman Extra' wordt wekelijks uitgezonden op het digitale kanaal NPO Cultura, aansluitend aan de reguliere uitzending van 'Podium Witteman'.

'Podium Witteman' omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.

'Podium Witteman' wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt daarna twee keer herhaald: op maandag rond middernacht en op zaterdagmiddag om 14.20 uur.

'Podium Witteman', zondag 25 februari van 18.05 tot 19.05 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers