'Allah in Europa': Jan Leyers op zoek naar het gezicht van de islam in Europa

zondag 10 september 2017

In 'De weg naar Mekka' onderzocht Jan Leyers de ziel en de diverse gedaantes van de islam in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Tien jaar later gaat hij in de achtdelige reeks 'Allah in Europa' op zoek naar het gezicht van de islam in Europa, van de Balkan tot Groot-Brittannië, en van Zweden tot Frankrijk.


'Vandaag, tien jaar na mijn reis naar Mekka, is de vraag niet langer of de islam en de Europese waarden verenigbaar zijn, maar wel hoe zo’n vereniging er zal uitzien' - Jan Leyers.

Op zoek naar antwoorden
Hoe kijken Europese moslims naar de toekomst? Groeit er zoiets als een Europese versie van de islam, en is dat ook wat moslims zelf willen? En valt het wantrouwen van de Europeanen tegenover de islam te overwinnen?

Jan Leyers gaat op zoek naar antwoorden. Hij trekt naar Sarajevo, Boedapest, Wenen, Hamburg, Parijs, Londen, Kopenhagen en Malmö, om te eindigen in eigen land. Jan luistert er naar de stem van kenners en de stem van de straat. Hij praat met gelovige mannen en vrouwen, met ex-gelovigen en nieuwe bekeerlingen. Wat is hun hoop en wat zijn hun bezorgdheden? Jan Leyers zoekt het uit en doet dat in zijn ondertussen bekende eigen stijl: genuanceerd en respectvol, maar zonder de controverse te schuwen.

Aflevering 1: Bosnië. De les van Srebenica - maandag 11 september
Jan begint zijn reis in Bosnië, waar de islam al meer dan 400 jaar ononderbroken aanwezig is. Hij ervaart meteen aan den lijve hoe liberaal de Bosnische islam is. In een kapperszaak in Sarajevo wordt hij geschoren en gemasseerd door een gesluierde barbierster.

Jan ontmoet twee succesvolle modeontwerpsters in hun studio in Sarajevo. De zussen Nermina en Emina belichamen binnen hetzelfde gezin de verscheidenheid van de Bosnische islam, want de ene draagt een sluier, de andere niet. Ze houden een hartstochtelijk pleidooi om als Europese moslims door de rest van Europa omarmd te worden.

Toen Bosnië in 1992 zijn onafhankelijkheid uitriep, brak een bloedige burgeroorlog uit. In het stadje Srebrenica vond een genocide plaats waarbij meer dan achtduizend mannelijke moslims het leven lieten. Jan maakt er kennis met Ahmed, een jonge imam die met zijn gezin naar Srebrenica terugkeerde. Hoe gaat hij om met wat er gebeurd is en hoe kijkt hij naar de toekomst?

De burgeroorlog zorgde voor een religieuze heropleving bij de Bosnische moslims. Jan maakt kennis met Damir, een  marketingmanager bij een IT-bedrijf. Damir is ook lid van een mystieke soefi-broederschap in Sarajevo. Jan wordt uitgenodigd op hun wekelijkse ziqr, een indrukwekkend tranceritueel.

Allah in Europa is een productie van Warner Bros ITVP België voor Canvas.

'Allah in Europa', vanaf maandag 11 september om 21.15 uur op Canvas. Herhaling op dinsdag om 19.10 uur en zondag om 22.00 uur.

DOSSIER: Najaar 2017: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers