Brouwers betaalden voor 'Tournee Generale'

donderdag 12 mei 2011

Er ontstond deze week heel wat ophef rond het Eén-programma 'Tournee Generale' waarin Jean Blaute en Ray Cokes België doorkruisten op zoek naar unieke biertjes, brouwerijen of originele bierrecepten. De brouwers die in het programma voorkomen, lijken spontaan bezocht door het duo, maar niets is minder waar. Verschillende brouwers betaalden een behoorlijke som geld aan productiehuis Sputnik om de filmploeg over de vloer te krijgen.

Het lijkt erg sterk op commercialisering, of product placement, en dat is volgens het mediadecreet uit den boze op de openbare omroep. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) is de organisatie die dit soort zaken in het oog moet houden.


Volgens gedelegeerd bestuurder Joris Sels van de VRM is bij het maken van 'Tournee Generale' alles volgens het boekje verlopen en dus volstrekt legaal. Het PP-logo wordt in het programma duidelijk getoond zoals het moet en de makers hebben de product placement aangegeven bij de VRM. 'Dit is geen inbreuk op het decreet, maar toegelaten productplacement', klinkt het.

Philippe De Coene (SP.A), voorzitter van de commissie Media in het Vlaams Parlement is het daar niet mee eens. 'Hier is sprake van een publireportage. Van een publieke zender zouden we mogen verwachten dat de inhoud niet bepaald wordt door wat een adverteerde betaalt.'

Ook het vrijetijdsprogramma 'Vlaanderen Vakantieland' doorstond eerder een storm over product placement toen bekend raakte dat toeristische diensten geld betaalden om in het programma te komen.

Bron: De Standaard

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Corsokoorts in Sint Jansklooster' (SBS6)

In de leukste en tevens enige kroeg van Klooster komen alle afgevaardigden van de corsogroepen bij elkaar. De bloemencommissie heeft namelijk slecht nieuws. En corsogroep 'Hebbes' bestaat dertig jaar. Nu is het bij hen elke dag al feest, omdat elke dag ook je laatste kan zijn. Exact zes jaar geleden namen ze afscheid van Dennis, de broer van Patrick. Daarom heeft Patrick de leden gevraagd om iets eerder te komen. Samen feesten, samen rouwen.

'Corsokoorts in Sint Jansklooster', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers