Canvas in het voorjaar - OVERZICHT

dinsdag 18 december 2018

Canvas kan terugkijken op een sterk (na)jaar en wil in het voorjaar van 2019 doorgaan op datzelfde elan, met gloednieuwe titels, een verrassende terugkomer, vaste waarden, nieuwe seizoenen van vertrouwde programma's en straffe online-initiatieven.

Het aanbod is gevarieerd, relevant en inspirerend, met nieuws en duiding, documentaires, cultuur, film en fictie, human interest, satire, quiz en sport.


Sterk najaar
'Het gaat uitstekend met Canvas', zegt netmanager Olivier Goris. 'Het voorbije najaar was het sterkste van de laatste jaren. De kijkcijfers waren prima en Canvas maakte het verschil met programma’s die je niet ziet op andere Vlaamse zenders. Programma’s die ons elk op hun eigen manier meesleepten en lieten nadenken over de wereld waarin we leven.'

Canvas had dit najaar (september tot en met november, 4+, live+7, 20-26 uur) een marktaandeel van 8,2%, tegenover 7.5% in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend daarbij is de vaststelling dat de populairste programma’s tegelijk ook programma’s zijn met een grote maatschappelijke relevantie op het gebied van actualiteit, politiek, geschiedenis, economie en sociale thema’s. Wat ze gemeen hebben is dat ze nauw aansluiten bij wat leeft bij de mensen. En dat is geen toeval, want daar is het Canvas om te doen.

'Terzake' en 'De Afspraak' zetten hun sterke koers verder, met gemiddeld respectievelijk 219.000 en 177.000 kijkers (september tot eind november, live+7, zonder lus), tegenover 210.000 en 162.000 in dezelfde periode vorig jaar.

Maar het best bekeken Canvas-programma van het najaar is 'Kinderen van de Kolonie' (hoogste cijfer: 426.000 kijkers, 15.6% madl). De reeks, die ook nu nog loopt, confronteert ons met ons koloniaal verleden en laat daarbij voor het eerst ook de Congolese stem uitgebreid aan het woord.

'Dank Dat U Bij Ons Was' (422.000 kijkers, 14.9% madl) blikte terug op de grote evoluties in de nieuwsverslaggeving in de voorbije 40 jaar.

'Voor de Mannen' (415.000 kijkers, 18.5% madl) toonde de lange weg die homo’s hebben afgelegd sinds de jaren ’60 en ’70.

De pas afgelopen reeks 'Team Scheire' (371.000, 12.7% madl) combineerde op een hartverwarmende manier human interest met wetenschap en technologie.

'Voor de Zonden van de Vaders' (231.000, 8.6% madl) stelde pertinente vragen over schuld en verantwoordelijkheid in de kwestie van de Syrië-strijders en hun kinderen.

'De Val. Tien jaar na de Crisis' (230.000, 9.3% madl) maakte de balans op van de financiële crisis van 2008 en de gevolgen daarvan tot vandaag.

'De Weekenden' is nog maar net begonnen en toont op een vernieuwende manier hoe mensen omgaan met ingrijpende gebeurtenissen in hun leven.

Ook de sportuitzendingen deden het traditiegetrouw goed, onder meer 'Extra Time' (308.000, 17% madl), 'Extra Time Koers' (324.000, 14.4% madl) en 'Belga Sport' (252.000, 9.8%).

Bij de aangekochte programma’s waren er mooie cijfers voor de misdaadreeksen 'Cardinal' (388.000, 20.8%), 'Silent Witness' (362.000, 16.4 % madl) en 'Craith' (345.000, 16.9% madl) en de bekijvende dramareeks 'The Handmaid’s Tale' (248.000, 9.6% madl), de documentaires 'Apocalyps, De Eerste Wereldoorlog' 325.000, 14.3% madl) en 'Danny in de Buitenwijken' (210.000, 7.6%).

Een voorjaar om naar uit te kijken
''Wie naar Canvas kijkt - live, uitgesteld of online - moet altijd het gevoel hebben de juiste keuze te hebben gemaakt. Dat blijft ons credo. Met programma’s die ertoe doen, met diepgang en een open blik. Programma’s die inzicht bieden, maar ook ruimte voor beleving en emotie. Gebracht door gezichten die een referentie zijn voor onze kijkers', aldus Olivier Goris, de netmanager van Canvas.

Zo maakt Tim Verheyden in 'Facebook en Ik' de balans op van 15 jaar Facebook, zowel in positieve als in negatieve zin. Hanne Decoutere laat ons in 'Hanne Danst' kennismaken met de wereld van het ballet, met als apotheose haar eigen optreden met Ballet Vlaanderen. Na 'Thomas speelt het Hard' opnieuw een originele en toegankelijke manier om mensen warm te maken voor kunst en cultuur. Gilles De Coster focust in 'Misdaaddokters' op het werk van wetsdokters en gerechtspsychiaters. Therapie biedt dan weer een ongezien intieme en toch discrete kijk op het werk van therapeuten en de problemen van hun klanten. Jan Leyers knoopt na bijna 15 jaar weer aan met de succesformule van 'Nachtwacht': diepgaande debatten over grote thema’s voorbij de waan van de dag.

Later in het voorjaar werpt 'Rwanda - Helen na de Hel' een nieuw licht op de genocide, vanuit Belgisch en persoonlijk perspectief. Eigen fictie is er met 'Fiskepark', een parodie op het 'true crime' genre met onder meer Tomas De Soete, Jan Jaap van der Wal en Siska Schoeters. En Otto-Jan Ham presenteert de studentenquiz 'De Campus Cup.

Lieven Van Gils gaat in 'VDB. Ik Ben God Niet' op zoek naar de mens achter de gevallen wielergod Frank Vandenbroucke. Er komen ook nieuwe reeksen van 'Belga Sport', 'De Kleedkamer' (opnieuw met wielrenners), en 'Extra Time Koers'. En uiteraard volgen we ook de Europa League op de voet.

Met 'My Brilliant Friend' brengen we internationale topfictie in de kerstvakantie, en ook in het voorjaar volgen er weer enkele reeksen die overal  furore maken, zoals 'Escape at Dannemora', 'Das Boot' en nieuwe seizoenen van 'La Trêve', 'Ennemi Public' en 'Occupied'. Absoluut niet te missen voor  liefhebbers van de allerbeste fictie. De veelbesproken BBC-reeks 'Dynasties' is maar een van de sterke internationale documentaires die we brengen. En wanneer we kunnen, bieden we ze in preview aan, op VRT NU.

Rond een aantal actuele onderwerpen gaan we voortaan ook een thema-aanbod clusteren, met extra programma’s en online-content. Dat doen we dit voorjaar bijvoorbeeld rond 15 jaar Facebook (in januari) en rond het klimaat (in maart).

En last but least zijn er natuurlijk onze vaste waarden: 'Terzake', 'De Afspraak' (voortaan afwisselend gepresenteerd door Bart Schols en Phara De Aquirre, en Ivan De Vadder op vrijdag), 'De Ideale Wereld', 'Winteruur', 'Extra Time' en 'Vranckx'.  Zij vormen het fundament en de hoeksteen van Canvas.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers