Ketnetters vanaf maandag op zoek naar hun familiegeschiedenis

zondag 8 november 2015

Kinderen weten doorgaans weinig over hun familiegeschiedenis. Toch is die belangrijk voor de ontwikkeling van hun identiteit en persoonlijkheid.

Oma en opa kunnen helpen en weten vaak heel wat te vertellen over vroeger. Maar nog spannender wordt het wanneer de kinderen zelf nog verder in het verleden kunnen graven. Misschien hebben ze wel een beroemde voorouder of zijn ze verwant met bekende naamgenoten?


'Ben Ik Familie Van?' laat jonge speurders zelf op zoek gaan naar hun roots. Samen met Ketnet-wrapper Leonard Muylle en historica Aline Sax beleven ze spannende avonturen, ontrafelen ze mysterieuze geheimen en pluizen ze zo, beetje bij beetje, hun stamboom uit.

Ben ik familie van Rubens of Mozart?
De jonge onderzoekers zitten met een prangende vraag over hun familiegeschiedenis. Zo vraagt Zoë Rubens zich al heel haar leven af of ze familie is van de grote meester Pieter Paul Rubens. Een jonge uitvinder wil heel graag weten of Leonardo da Vinci een van zijn voorouders is. Daan heeft van zijn opa gehoord dat ergens in hun stamboom een echte heks zit; daar wil hij heel graag meer over weten. Janne is bezeten van klassieke muziek. Volgens haar is de kans groot dat er muzikaal talent in haar stamboom verstopt zit. Melih zou graag verwant zijn met Robert Downey Jr., maar zou de beroemde Hollywood-acteur net als Melih zijn roots in Turkije hebben? En Warre zou afstammen van een echte bokkenrijder en gaat op zoek naar het hoe en vooral het waarom van het roversbestaan van zijn voorvader.

Op onderzoek met Leonard en Aline
Maar hoe begin je aan zo’n zoektocht?  Bij hun eigen familie komen de speurneuzen al iets te weten. Maar verder dan de ouders van de grootouders raken ze meestal niet. En wie weet nog hoe al die nichten en neven heetten? Daarom gaan Leonard en de jonge speurders op bezoek bij Aline Sax (nee, geen familie van…). Aline is auteur en historica. Ze weet bijna alles! En naar de rest gaat ze met veel enthousiasme op zoek.

Leonard doet er op zijn beurt alles aan om te weten hoe de vork aan de steel zit. De zoektocht brengt hen naar alle uithoeken van het land, hoog in de lucht, diep onder de grond en zelfs helemaal in Turkije. Ze duiken in het verleden en brengen de geschiedenis opnieuw tot leven: als soldaat van Napoleon, beroemde componist of gevreesde bokkenrijder.

Soms draait het onderzoek helemaal anders uit dan verwacht, maar in ieder geval is het een fantastisch avontuur en misschien wel het begin van een nieuwe familieband.

Leonard: 'Toen ik nog een kleine Ketnetter was, heb ik ettelijke regenachtige zondagmiddagen doorgebracht, luisterend naar de wilde verhalen van mijn oma en opa. Over 'den oorlog', over de tijd dat de Antwerpse ring nog weiland was, over de zwart-wit-foto van de mysterieuze man met indrukwekkende snor die mijn betovergrootvader bleek te zijn,... Dat nostalgische gevoel kwam helemaal terug toen ik met de kinderen van 'Ben Ik Familie van?' op stap was, om meer te weten te komen over hun familiegeschiedenis. Bij Ketnet willen we altijd net dat ietsje meer brengen dan gewoon fun, en 'Ben Ik Familie Van?' past perfect in dat plaatje.'

'Ben Ik Familie Van?' is een programma van BlazHoffski voor Ketnet en kwam tot stand in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen.

De afleveringen
Er zijn zes familieverhalen van vier afleveringen die telkens van maandag tot donderdag om 18.45 uur worden uitgezonden, met een compilatieaflevering op zaterdag om 10.20 uur.

Week 1: Soldaat van Napoleon - vanaf 9.11
De eerste week gaat Leonard op pad met de negenjarige Marcel (9) uit Antwerpen. Hij droomt ervan een afstammeling te zijn van een van de grootste uitvinders aller tijden: Leonardo Da Vinci. Al snel ontdekken ze dat ze op een fout spoor zitten en dat de opa van Marcel de enige is die hen verder kan helpen. En wat blijkt: een voorvader van Marcel heeft nog gevochten in het leger van Napoleon! Wat? Wie? Waar? Er ontrolt zich een spectaculaire stamboom en Aline vindt waardevolle stukken in het archief. Marcel en Leonard komen terecht in een groot avontuur. Tijdens de herdenking van 200 jaar Slag van Waterloo kan Marcel echt mee beleven hoe het was als soldaat in die tijd. En dan wacht hem nog een verrassing...

Week 2: Heksen en ridders - vanaf 16.11
De opa van de tienjarige Daan uit Lier heeft ooit eens verteld dat hij afstamt van een heks! Daan weet ondertussen al veel over heksen, maar wie de heks in zijn familie nu juist was en waarom ze veroordeeld werd, dat weet hij niet. Leonard en Daan gaan op zoek naar de roots van Daan en de heks. Maar er is meer, want hoewel opa gelijk had en Daan dus afstamt van een echte heks, heeft Aline nog iets anders ontdekt. Daan heeft namelijk ook adellijke voorouders: de Heren van Diest regeerden in 1200 over Diest en omstreken en bouwden ook de abdij van Averbode. Een heel ander spoor, en dus gaat de zoektocht verder….

Week 3: Familie van Mozart? - vanaf 23.11
De twaalfjarige Janne uit Meerbeek speelt piano en hoopt af te stammen van een groot muzikaal wonder. Misschien wel Mozart! Dat zou superleuk zijn. De pianojuf bevestigt dat Janne echt talent heeft, dus misschien kan het wel. Samen met Isolde Lasoen en Koen Crucke test Leonard de muzikale gaven van Janne, maar ook dat levert geen sluitend bewijs op. Via experte Aline komen Janne en Leonard te weten dat Janne niet afstamt van Mozart, maar wel van een andere, even beroemde componist. Ze heeft het dus van geen vreemden. En dat moet op gepaste muzikale manier gevierd worden!

Week 4: Rubens - vanaf 30.11
De twaalfjarige Zoë Rubens uit Hasselt heeft een wel heel bijzondere achternaam. Veel mensen vragen haar dan ook of ze familie is van de wereldberoemde schilder Pieter Paul Rubens. Haar familie weet het ook niet juist, dus wil Zoë op onderzoek. Ze gaat samen met Leonard op zoek naar de Rubens in zichzelf. Ze brengen een schilderij van Zoë aan de man en gaan op bezoek in het huis van Rubens in Antwerpen. Maar is Zoë nu echt familie van die andere Rubens of niet? Toch maar even vragen aan Aline...

Week 5: Een opa uit Turkije - vanaf 7.12
De elfjarige Melih uit Hasselt zou graag familie zijn van een filmster, en dan nog het liefst van Robert Downey Jr. Veel aanknopingspunten heeft hij niet, maar hij wil later zelf acteur worden en in Amerika gaan wonen. Melih weet dat zijn opa Ali uit Turkije is gekomen om in de mijnen te werken, om voor zijn gezin te kunnen zorgen.  Aline geeft Melih en Leonard de raad om zelf eens naar de mijnen te gaan om te ervaren hoe opa vroeger geleefd heeft. Melih beleeft in Beringen een dag uit het leven van zijn opa. Maar hoe zit het nu met Robert Downey Jr? Leonard stelt Melih voor om dat aan opa Ali te vragen. Leonard en Melih reizen daarna ook zelf naar Turkije, en gaan op zoek naar Melih’s roots in de Turkse bergen. Robert Downey Jr heeft daar nooit gewoond, maar opa Ali kan wel andere, minstens even straffe verhalen vertellen…

Week 6: Familie van de bokkenrijders? - vanaf 14.12
De elfjarige Warre uit Wellen heeft van zijn opa vernomen dat hij afstamt van een bokkenrijder. Heel spannend vindt Warre dat. De bokkenrijders waren rovers en Warre vraagt zich af wat zijn beruchte voorouder allemaal heeft uitgespookt. Samen met Leonard duikt Warre in de geschiedenis van de bokkenrijders, en dankzij opa Theo komen de twee al een heel eind verder in hun onderzoek. Maar ook Aline heeft groot nieuws: de voorvader van Warres opa was lid van een bokkenrijdersbende, en de voorouders van zijn oma werden het slachtoffer van diezelfde bokkerijdersbende. Vele generaties later zijn de opa en oma van Warre al jaren gelukkig getrouwd, en vormen ze hét bewijs dat de liefde alles overwint.

Het grootouderproject van Ketnet
Grootouders spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen. Daarom besteedt Ketnet dit najaar extra aandacht aan de relatie tussen de twee generaties. Want ze kunnen veel van elkaar leren. Praten over het (familie)verleden is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de identiteit en de persoonlijkheid van de kinderen.

Een overzicht van de initiatieven binnen het grootouderproject van Ketnet:

- Het Stambos: een online tool op Ketnet.be die de dialoog stimuleert tussen kinderen en hun grootouders en hen helpt om een belevingsstamboom te maken en meer over elkaar te leren.
- Het 'Stambos-lied; een themalied met bijhorende clip van Marijn Devalck en Sarah Mouhamou, de ambassadeurs van het project.
- Oude Taart: een quiz met bakker Marcel (Robrecht Vanden Thoren) waarin duo’s van grootouders en kleinkinderen het tegen elkaar opnemen.  
- Viva Bomma: een rubriek in Kingsize Live waarin grootouders voor één dag de hobby van hun kleinkind beoefenen en vice versa.
- Een lessenpakket voor de lagere school dat leerkrachten moet helpen om het in de klas te hebben over afkomst en verleden. (i.s.m. Familiekunde Vlaanderen).
- 'Ben Ik Familie Van?'

'Ben Ik Familie Van?' kadert in het grootouderproject van Ketnet en wordt uitgezonden vanaf maandag 9 november, maandag tot donderdag, om 18.45 uur.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers