Vanaf zondag nieuw op Eén: 'T.'

zaterdag 12 september 2015

In de nieuwe misdaadreeks 'T.' kruipt Koen De Bouw in de huid van Jasper Teerlinck, een eigenzinnige maar briljante professor criminologie die zich ontpopt tot meester-speurder bij de Federale Gerechtelijke Politie.

'T.' loopt vanaf 13 september dertien weken lang op Eén. In de hoofdrollen spelen Koen De Bouw, Ella Leyers, Herwig Ilegems, Bart Hollanders, Tanja Oostvogels, Goele Derick en Carry Goossens.


Jasper Teerlinck (Koen De Bouw), een briljante professor in de criminologie, is heel populair bij zijn studenten - zolang hij hen niet de huid vol scheldt tenminste. Door de rest van de wereld wordt hij iets minder geapprecieerd: professor T. is absoluut niet sociaal, zegt wat hij denkt en verdedigt het liefst meningen die ingaan tegen de publieke opinie. Dat hij een redelijk extreme vorm van smetvrees heeft, helpt ook niet echt.

Het leven van professor Teerlinck neemt een wending, als op een dag Annelies Donckers (Ella Leyers), een oud-studente, bij hem aanklopt. Donckers is al enkele jaren aan de slag als rechercheur bij de Federale Gerechtelijke Politie. Als studente koesterde Annelies een grote bewondering voor haar professor. Nu komt zij zijn advies vragen in een verkrachtingszaak.

Er is nog een reden waarom het bezoek van inspecteur Donckers het leven van professor T. overhoop zal halen. Door zijn oud-studente komt hij immers weer in contact met Christina Flamant (Tanja Oostvogels), commissaris bij de Federale Gerechtelijke Politie. Christina was eens de grote liefde van Jasper Teerlinck, voor zij hem bedroog met een assistent in de Rechten. De samenwerking tussen T. en de politie blijkt een groot succes te zijn en dus voor herhaling vatbaar. Al jaagt T. met de regelmaat van een metronoom zijn medemens de gordijnen in, toch lost hij zelfs de meest ingewikkelde zaken op en dat op zijn eigen, speciale manier.

'T.' met audiodescriptie
Audiodescriptie (AD) is een extra commentaarstem waardoor ook blinden en slechtzienden meekijken: net zoals bij vorige fictiereeksen op zondagavond toont de VRT de nieuwe aflevering telkens gelijktijdig op Eén (met AD via de digitale taalkeuze) en op Eén plus (op het Ketnet-kanaal) met de AD open voor iedereen, waardoor je geen taalkeuze hoeft in te stellen. De kijker kan de uitzending met audiodescriptie ook vinden via Net Gemist.

Personages en cast

Professor Jasper Teerlinck (Koen De Bouw)
'Het geweten is als een traag gif, dat langzaam de kracht uit het lichaam wegneemt.'
Jasper Teerlinck is professor in de psychologische criminologie aan de Universiteit Antwerpen. Professor T. is een buitenbeentje: hij wijkt volledig af van het klassieke beeld van de verstrooide boekenvreter.

Hij is knap, heeft een charismatische uitstraling en kan bovendien erg begeesterend lesgeven. Maar zijn persoonlijkheid heeft ook een zeer donkere kant. Toen hij nog een kind was, pleegde zijn vader plots zelfmoord; Jasper was degene die hem vond. Het is een trauma dat hem blijft achtervolgen. Daarnaast lijdt T. – net als zijn vader – aan Obsessive Compulsive Personal Disorder, in de vorm van smetvrees. Hij heeft echter met deze aandoening leren leven en kan er ook perfect mee functioneren.

De uithalen van T. naar studenten die niet aan zijn eisen voldoen, zijn legendarisch. Dat hij op zulke momenten mensen kwetst, weet hij zeer goed. Maar het is zijn overtuiging dat empathie de grootste zwakte is die een mens kan overkomen. Want hoewel hij het nooit openlijk zal toegeven, is T. een wereldverbeteraar. Of toch op zijn minst wil hij zijn medemens confronteren met de eigen domheid en imperfectie. Zijn comfortabele wereld wordt ondersteboven gekeerd wanneer inspecteur Donckers – een oud-studente van hem – zijn hulp inroept voor een verkrachtingszaak.

Annelies Donckers (Ella Leyers)
Annelies werkt als inspecteur bij de Gerechtelijke Federale Politie. Ondanks haar legendarische slordigheid en het feit dat zij wel eens een brutale mond durft op te zetten, is ze een goede rechercheur. Vaak koppig, maar ook gedreven en met een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Onrecht in de wereld kan ze niet verdragen.

Annelies' moeder stierf nog voor Annelies was afgestudeerd. De laatste tijd vertoont haar vader de eerste tekenen van dementie. Annelies voelt een grote verantwoordelijkheid tegenover hem en probeert hem zoveel mogelijk bij te staan.

Al tijdens haar studies criminologie was Annelies zwaar onder de indruk van de charismatische docent criminologie: Professor T. Ze aarzelt dan ook niet om hem in haar latere carrière in te schakelen om een case te helpen oplossen, met alle gevolgen van dien.

Christina Flamant (Tanja Oostvogels)
Christina Flamant is hoofdcommissaris bij de Federale Gerechtelijke Politie. Zij wordt alom geprezen als een goede manager die harde beslissingen durft te nemen, maar daarom niet per se ongevoelig is.

Christina leert Jasper Teerlinck kennen tijdens haar studies Rechten. De twee beginnen een relatie, maar langzaamaan besefte Christina dat Jasper haar nooit de dingen zal kunnen geven waarnaar zij echt verlangt: een gezin met kinderen, een huis met een kleine tuin. Jasper leeft te veel in zijn eigen wereld. Ze weet dan ook nooit echt wat er zich in dat verstandige en knappe hoofd afspeelt. De relatie breekt uiteindelijk af als Christina T. op een onbewaakt moment bedriegt met een andere man. Waarom ze dat heeft gedaan, zal zij nooit echt goed weten. T. maakt onmiddellijk een einde aan de relatie. Zij zal hem echter nooit helemaal kunnen vergeten.

Christina is intussen getrouwd en heeft twee kinderen. Als T. weer in haar leven verschijnt, vindt zij dat in het begin niet onprettig. Maar al snel beseft ze dat samenwerken met Jasper Teerlinck niet evident is, en nog later zullen de gevoelens die zij voor T. heeft gehad weer de kop opsteken.

Paul Rabet (Herwig Ilegems)
Hoofdinspecteur Rabet is teamleider van de Federale Gerechtelijke Politie. Rabet is een rechercheur van de oude stempel, maar hij boekt wel goede resultaten. Aanvankelijk schieten hij en Professor T. niet goed met elkaar op.

Rabet vindt dat T. allesbehalve een teamspeler is. En zelf heeft hij heel hard gewerkt om te bereiken wat hij heeft bereikt, iets waarvoor T. geen enkel ontzag blijkt te hebben. Dat het voor T. allemaal zo gemakkelijk gaat en dat hij bovendien denkt zich alles te kunnen permitteren en daar ook mee wegkomt, vindt Rabet - om het zacht uit te drukken - niet eerlijk. Hij houdt ook niet van het onvoorspelbare gedrag van T., want hij is een man die zweert bij de correcte procedure.

Op persoonlijk vlak zit het Rabet echt niet mee. Zijn enige dochter is omgekomen in een verkeersongeval, waardoor Rabet en zijn vrouw achterblijven met hun kleindochter van 6. Rabet kan het verdriet niet aan en grijpt naar de fles om troost te vinden.

Daan De Winter (Bart Hollanders)
Inspecteur De Winter is de teamgenoot van Annelies. Hij heeft niet het inzicht van zijn collega, maar is zeker niet dom. Daan is een goede partner en hij deinst er niet voor terug om het minder interessante werk te doen. Dat hij daar niet altijd de nodige appreciatie voor krijgt, vindt hij wel niet zo fijn, al zal hij dat niet laten merken. Op een onbewaakt moment, en als zij beiden te veel hebben gedronken, belanden Daan en Annelies samen in bed.

Vanaf dat moment weet Daan dat Annelies voor hem de ware is, een mening die Annelies helemaal niet deelt. Wat niet wegneemt dat Daan zal blijven proberen om Annelies van zijn goede bedoelingen te overtuigen.

Ingrid Sneyers (Goele Derick)
Ingrid is de secretaresse van de faculteit, een alleenstaande vrouw met een sterk karakter en cynische trekjes. Zij is erg goed in wat zij doet en is ervan overtuigd dat zij de sterkhouder is van de faculteit. Om die reden durft zij professoren afblaffen als zij met iets niet in orde zijn. Ze houdt er een ijzersterke logica op na: of iets is in orde, of het is niet in orde.

Sneyers is de enige die bij T. aan het langste eind trekt om de simpele reden dat hij haar nodig heeft om administratief in orde te zijn. Sneyers houdt immers zijn agenda bij, vat het prikbord kort voor hem samen en verzint een smoes als T. weigert naar een nutteloze personeelsvergadering te gaan.

Decaan Walter De Paepe (Carry Goossens)
De decaan is een verstandige en evenwichtige man, die waardigheid uitstraalt. Ooit was hij een vooraanstaand wetenschapper, maar de laatste jaren doet hij het kalmer aan. Dat T. beter is geworden dan zijn leermeester, ontlokt bij hem zowel bewondering als gezonde jaloezie.

Met de regelmaat van de klok moet de decaan echter klachten over professor T. behandelen. Hij houdt T. wel altijd de hand boven het hoofd omdat hij weet dat T. de faculteit een groot prestige geeft. Er zijn natuurlijk af en toe wel eens grenzen. De decaan is zowel klankbord als psycholoog voor T. en hij is ook de vaste schaakpartner van T., al kan hij zelden winnen.

Adelinde Van Marcke (Viviane De Muynck)
De moeder van T., Adelinde Van Marcke, is een vrouw die weet wat er omgaat in de wereld in het algemeen, en in het hoofd van haar zoon in het bijzonder. Na de zelfmoord van haar man heeft zij het niet gemakkelijk gehad. Zij heeft al haar energie gestopt in het veilig grootbrengen van Jasper, op een - zeker voor buitenstaanders - gevoelloze manier. Zij wordt nerveus van T.'s smetvrees.

Adelinde heeft veel geld en is niet te beroerd om dat te laten merken. Na al die jaren is ze tevreden dat T. regelmaat en evenwicht vond aan de universiteit. Als T. beslist met de politie te gaan samenwerken, vindt zij dat een zeer slecht idee.

En ook:

Gène Bervoets vertolkt een vaste bijrol in T. als Herman Donckers, de vader van Annelies.

Aflevering 1: Campus Drie Eiken- zondag 13 september
Een studente diergeneeskunde wordt aangerand en verkracht op de campus. Inspecteur Donckers vermoedt dat dezelfde dader tien jaar ervoor ook al heeft toegeslagen. Al snel valt een tweede slachtoffer.

Inspecteur Annelies Donckers vraagt ten einde raad advies aan haar oud-professor criminologie om de zaak op te lossen. Haar collega Daan vindt de professor maar een rare kwast. Na enig aandringen verdiept T. zich toch in de zaak. Hoofdinspecteur Paul Rabet is niet gelukkig als blijkt dat Annelies achter zijn rug advies heeft gevraagd en dat zijn commissaris Christina Flamant daar bovendien van op de hoogte was.

Annelies en Daan zijn na een nachtje stappen samen in bed beland. Annelies wil dit zo snel mogelijk vergeten, Daan niet.

De makers
'T.' is een programma van Skyline Entertainment voor Eén. De reeks werd bedacht en geschreven door Paul Piedfort ('Aspe', 'De Hel van Tanger'). Verder bestaat het creatieve team uit regisseur Indra Siera ('Oud België', 'Zone Stad') en producent Eric Wirix. De regie was ook in handen van Tim Mielants ('Code 37', 'Cordon') en Gijs Polspoel ('Red Sonja', 'Spitsbroers').

De reeks werd mede mogelijk gemaakt dankzij de Belgische tax shelter maatregel, via Casa Kafka en Gardner and Domm.

Skyline Entertainment is een Vlaams productiehuis dat eind 1997 werd opgericht door Eric Wirix, Jan Theys en Peter Simons. Op korte tijd wist het bedrijf een reputatie op te bouwen als producent van kwalitatief hoogstaande én commercieel succesvolle televisiereeksen en bioscoopfilms.

Skyline produceerde onder meer de reeksen 'Aspe', 'Salamander' en 'Stille Waters' en films als 'Kampioen Zijn Blijft Plezant', 'Groenten uit Balen' en 'De Hel van Tanger'. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de film 'FC De Kampioenen 2: Jubilee General', die vanaf 28 oktober in de zalen komt.

'T.', vanaf 13 september op zondag om 21.20 en met audiodescriptie op zondag om 21.20 uur vanaf 13 september op Eén plus.

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers