3D-animatie wekt geschiedenis tot leven in nieuwe reisserie 'De Kruisvaarder en de Sultan'

maandag 30 juli 2018

In de nieuwe historische reisdocumentaireserie 'De Kruisvaarder en de Sultan' brengt presentator Kefah Allush een fascinerend geschiedenisverhaal tot leven.

Met behulp van 3D-animatie reconstrueert hij hoe acht eeuwen terug duizenden Friese boeren de wapens oppakken om deel te nemen aan een heilige missie: de Vijfde Kruistocht. Een nieuwe poging om de stad Jeruzalem terug te veroveren op de moslims.


In deze 4-delige documentaireserie probeert presentator Kefah Allush in de huid te kruipen van de Friese kruisvaarder Hayo. Waarom laat deze boer indertijd alles achter om duizenden kilometers verderop de strijd aan te gaan met een onbekende vijand? Tegelijkertijd reist Allush, in het spoor van die Vijfde Kruistocht, ook naar de toenmalige vijanden van de Friezen. Hij maakt daar kennis met de islamitische sultan Al Kamil. Het zijn Al Kamils’ soldaten die uiteindelijk in 1218, precies achthonderd jaar terug, oog in oog komen te staan met de Friese Hayo. De leef- en denkwerelden van deze beide hoofdpersonen worden tot leven gewekt door middel van 3D-animaties.

EO-presentator Kefah Allush: 'Als kind las ik Kruistocht in Spijkerbroek en zag ik films over de dappere Richard Leeuwenhart, die vocht tegen wrede Saracenen. Als kind met Arabische wortels hoorde ik ook over ridderlijke sultans die kruisvaarders keer op keer versloegen. In 'De Kruisvaarder en de Sultan' kruip ik in de huid van beide vijanden. Wat dreef de Friese kruisridder én islamitische heerser van toen tot een bloedige confrontatie tijdens de Vijfde Kruistocht?'

'De Kruisvaarder en de Sultan', vanaf 31 augustus om 21.05 uur op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2018: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers