De veelbesproken 2Doc 'WILDERS' bij de NTR

dinsdag 10 oktober 2017
Foto: © NTR 2017

In de documentaire 'WILDERS' volgt de Amerikaanse regisseur Stephen Robert Morse PVV voorman Geert Wilders in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen dit jaar.

De filmploeg kreeg vier maanden exclusieve toegang tot de politicus, die al 12 jaar lang 24 uur per dag beveiligd wordt in verband met reële doodsbedreigingen.

Na de overwinning van Trump in de Verenigde Staten en Brexit in de UK, waren de ogen van de wereld gericht op ons land. In de aanloop naar de verkiezingen werd er rekening mee gehouden dat ook hier een populistische partij de winst zou opstrijken. Voor filmmaker Stephen Robert Morse reden genoeg om Geert Wilders in aanloop naar 15 maart te benaderen voor een documentaire. Waar de meeste media van Wilders 'nee' te horen krijgen, mocht Morse de PVV leider langere tijd van dichtbij volgen.

In de film zien we Geert Wilders veelvuldig aan het woord. Hij maakt grapjes, vertelt persoonlijke anekdotes over z’n katten, z’n jeugd en z’n huwelijk. Hij vertelt te hopen dat hij en zijn vrouw samen oud worden, samen sterven in hun slaap. 'Helaas bestaat de kans dat het een andere dood wordt. Maar laat ik dat niet te veel benadrukken.'

We zien Wilders omringd door bewakers wandelen in zijn favoriete park. We zien hem een kogelvrij vest aantrekken. Fragmenten uit z’n politieke loopbaan worden afgewisseld met commentaar van historici, journalisten en schrijvers uit binnen- en buitenland die zijn ontwikkeling – en de ontwikkeling van zijn ideeën – voorzien van kritisch commentaar.

De film gaat niet door op de ontwikkelingen na de verkiezingen, en kan daarom niet beschouwd worden als actueel document. Wel biedt 'WILDERS' een bijzonder inkijkje in het leven van de doorgaans zo gesloten Geert Wilders. Interessant is bovendien om te zien welk beeld een buitenlandse regisseur schetst van het politieke klimaat in Nederland en de rol van de PVV daarin.

Regie: Nick Hampson, Stephen Robert Morse
Scenario: Stephen Robert Morse, Maria Springer

De documentaire ging in juni 2017 in Sheffield in première. Viceland zond op 21 september de uursversie van de documentaire uit. Woensdag 11 oktober zendt de NTR de gehele film van 90 minuten uit.

Regisseur Stephen Robert Morse ontving dit jaar een Emmy nominatie voor zijn eerdere documentaire Amanda Knox.

'2Doc: WILDERS', woensdag 11 oktober om 22.55 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers