De zinloze moord op Stan Storimans bij RTL 4

zaterdag 11 augustus 2018

Tien jaar na de zinloze moord op cameraman Stan Storimans en elf Georgische burgers blikken nabestaanden, collega's en andere betrokkenen terug in deze documentaire van Vincent Verweij.

De documentaire reconstrueert die fatale dag, 12 augustus 2008, en laat zien hoe nabestaanden en collega’s het trauma verwerken, en ondertussen blijven strijden voor gerechtigheid.


De documentaire schetst een profiel van de gepassioneerde, opgewekte en ogenschijnlijk onverwoestbare Stan Storimans, die overal ter wereld journalistiek verslag deed. Zijn vrouw Marjolein vertelt over de verwoestende impact van de dood van haar man, vader van haar toen nog jonge kinderen. Dochter Amber blikt terug op het verlies van haar vader, en beiden vertellen hoe ze daarna met vallen en opstaan hun levens weer vorm probeerden te geven.

RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans keert voor de documentaire terug naar Gori, in Georgië, naar de plek van de aanslag, waar hij tien jaar geleden met Storimans aan het filmen was. Jeroen stond op enkele meters afstand. Hij vertelt wat er precies gebeurde en herbeleeft de aanslag. Akkermans dacht erover te stoppen met de journalistiek, maar ging uiteindelijk door. Hij strijdt met anderen fanatiek voor een veroordeling van de schuldigen aan de oorlogsmisdaad.

De documentaire is bedoeld als eerbetoon en vertelt ook verhalen van hoop. De Israëlische journalist Zadok Yechezkeli werd doorzeefd, overleefde de aanslag ternauwernood, en gooide het roer drastisch om: hij werd commercieel manager van een wielerploeg. De Georgische Sofi Bestavashvili verloor haar vader, maar kon ondanks de armoede waarin zij met haar moeder leeft, gaan studeren.

De dood van Stan Storimans was voorpaginanieuws in Nederland en staat te boek als de 'zwartste dag' in de geschiedenis van RTL Nieuws. De oorlog tussen Rusland en Georgië, die maar vijf dagen duurde, eiste ook een onschuldig Nederlands slachtoffer, in de achtertuin van Poetin. Een journalist die zijn dagelijks werk deed, in een stad waar de strijd al voorbij was. Het Russische leger doodde twaalf willekeurige burgers door een raket af te schieten op het centrale plein van Gori. De raketkop bevatte verboden clustermunitie, die een dodelijke wolk van duizenden metalen kogeltjes verspreidde. Tot op de dag van vandaag ontkent Rusland iedere verantwoordelijkheid.

'De Zinloze Moord op Stan Storimans', zondag 12 augustus om 23.00 uur bij RTL 4, maandag 13 augustus om 21.30 uur bij RTL Z en vanaf zondag 12 augustus bij Videoland.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers