Docuserie 'Typisch..!' gaat naar Texel

zondag 23 september 2018

De docuserie 'Typisch..!' gaat voor een nieuwe reeks naar Texel. Drie weken lang volgen de camera's het leven van de inwoners van Oosterend, een klein dorp aan de Waddenkant van het eiland, waar alles draait om het klinkende motto: 'Je redt jezelf en je helpt een ander'.

Vroeger leefde Oosterend van de landbouw en de visserij, maar ook op Texel ligt de landbouw onder vuur en er zijn nog maar een paar families die kunnen leven van de vis. Inmiddels verdienen de meeste mensen hun brood in het toerisme. Aan de hand van intieme portretten schetst het progamma een beeld van de kleine en soms grote veranderingen waar de inwoners van het dorp, dat aan de vooravond van het tradionele vijfjaarlijkse dorpsfeest staat, mee te maken krijgen.


Twaalf afleveringen lang kijken we mee in het dorp waar het verenigingsleven bloeit en de saamhorigheid groot is. We maken kennis met Erna, die iedere maandag haar man Marco uitzwaait als hij weer voor een week naar zee vertrekt om te vissen. De vraag is echter hoe lang ze dit nog kan blijven doen nu blijkt dat er er niemand om het vissersbedrijf, dat al 400 jaar bestaat, over te nemen. Zelf traint ze voor de grote oversteek naar Den Helder. Haalt ze de overkant? De jonge Corine heeft een modern boerenbedrijf en begint deze zomer haar eigen zuivellijn. Zet de Texelse horeca haar yoghurt op het buffet, of is er helemaal geen bestaansrecht meer voor het bedrijf nu de landbouw in zwaar weer zit? En wat moet kampioen schapen scheren Herman nu de schapenwol zo weinig opbrengt? Is er straks nog wel een bedrijf voor zijn zoon om over te nemen?

'Typisch..!'
In de dagelijkse documentaireserie 'Typisch..!' volgen BNNVARA en de EO de levens van gewone mensen in een buurt ergens in Nederland. Wie zijn de mensen die er wonen en hoe ziet hun leven eruit? Een jaar lang zien we op NPO 2 iedere drie weken, in een serie van twaalf afleveringen, een uniek portret van een andere buurt; van villawijk tot boerendorp en van volkswijk tot vinex. De EO en BNNVARA vullen de serie om en om in.

'Typisch Oosterend - Texel', vanaf maandag 24 september drie weken lang iedere maandag t/m donderdag om 19.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers