'DWDD University' presenteert: De Toekomst

dinsdag 16 oktober 2018

2019 start DWDD met een nieuwe serie colleges van Robbert Dijkgraaf. In een drieluik behandelt hij de toekomst. Die toekomst is er al, alleen niet in onze huiskamers, maar in laboratoria en universiteiten.

In ieder college vanuit de Gashouder in Amsterdam gaat hij in op één van de drie gebieden waar op dit moment de grootste wetenschappelijke ontwikkelingen plaatsvinden: Leven, Technologie en Informatie. Wat is er allemaal al uitgevonden en waar staan we nu? Hoe ziet ons leven er straks uit? Wat kunnen we verwachten? En is dat goed of slecht nieuws? In tegenstelling tot voorgaande colleges leidt Dijkgraaf na ieder college een talkshow met Nederlandse topwetenschappers waarin ook vragen uit het publiek worden gesteld. De drie colleges zijn te zien op 2, 9 en 16 januari 2019 om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 1.


De toekomst van: Leven
We zijn inmiddels zover dat we alle genetische informatie van ons lichaam begrijpen, we kunnen het lezen en zelfs ook al herschrijven. En daarmee kunnen we een verbeterde versie van onszelf produceren. Wat gaat dat betekenen? Komt er een wereld zonder ziekten? Hoe ziet het leven er in de toekomst uit? Worden we onsterfelijk? Waar liggen de grenzen van wat kan en mag?

De toekomst van: Technologie
Ooit vonden we het wiel uit, nu vliegen we naar de maan en daar voorbij. De mens heeft altijd technologie ontwikkeld om verder te komen. En al lijkt het of alles steeds groter wordt en ons verder weg brengt, de belangrijkste verandering vindt plaats op de allerkleinste schaal. We werken aan nanorobotjes om medicijnen op de juiste plek in ons lichaam te brengen, we ontwikkelen nieuwe, slimme materialen en bouwen aan de allersterkste computer: de kwantumcomputer. Wat gebeurt er als we zelfs atomen gaan manipuleren, kunnen we dan alles maken wat we willen? Verdwijnt het verschil tussen technologie en leven?

De toekomst van: Informatie
Vroeger stuurde je elkaar af en toe een brief, nu zijn we de hele dag online. En we staan niet alleen continu in contact met elkaar, maar ook met bedrijven, instellingen en de overheid. Met elkaar produceren we een oceaan aan data. Zelflerende computers gebruiken die data om meer en meer beslissingen voor ons te maken. Big data en algoritmes helpen ons enorm maar lopen we ook gevaar? Als we niet uitkijken bepalen ze ons hele leven. Of doen ze dat al? Hoe vrij zijn we in de keuze voor een hypotheek? Een baan? Of een ziekenhuis? Hoe zit het met onze privacy en wat als computers slimmer worden dan wij?

Te gast in de talkshow zijn onder andere:

-     Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica aan de Universiteit Twente  
-     Christiaan Triebert, Journalist voor Bellingcat
-     Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica bij het Hubrecht Instituut
-     Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen
-     Leo Kouwenhoven, hoogleraar Quantum Transport aan de TU Delft

De opnames van 'DWDD University – De Toekomst' met Robbert Dijkgraaf zijn op zaterdag 24 november in de Gashouder in Amsterdam. Kaarten zijn verkrijgbaar op tvtickets.nl.

DOSSIER: Kandidaten/publiek Gezocht NL

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers