Eerste twaalf deelnemers van 'De Slimste Mens' bekend

vrijdag 31 mei 2013

De eerste twaalf deelnemers van het tweede seizoen van de NCRV-kennisquiz 'De Slimste Mens' zijn bekend. Onder hen comedian Dennis van de Ven, voetbalcommentator Evert ten Napel, politica Sharon Gesthuizen , zanger Charly Luske, tv-presentatrice Merel Westrik en liedjesschrijver Ivo de Wijs.

In de allereerste aflevering is Janine Abbring een van de gasten, aan haar is vorig jaar de titel opgedragen.

Vorig jaar won Arjen Lubach de titel 'De Slimste Mens'. Hij droeg deze op aan zijn vriendin Janine Abbring, die afgelopen zomer zwaargewond raakte bij opnames van 'Wie is de Mol?'. De tv-presentatrice brak haar rug bij  een sprong van elf meter hoogte. De herstelde Abbring maakt haar opwachting in de eerste uitzending op 22 juli. Abbring bevindt zich in een gemêleerd gezelschap. Naast de reeds genoemde kandidaten zullen ook bioloog Kees Moeliker, parlementair verslaggeefster Dominique van der Heyde, zwemcoach Jacco Verhaeren, cabaretier Pieter Derks en oud-Journaal-lezer Henny Stoel een gooi doen naar de titel. Uiteindelijk zullen in totaal 27 kandidaten de strijd aangaan.

Presentator Philip Freriks zegt op voorhand geen enkele voorspelling te kunnen doen wie met de oorkonde naar huis gaat. 'Het gaat er bij 'De Slimste Mens' niet om wie het hoogste IQ heeft of de beste opleiding. Natuurlijk zijn algemene ontwikkeling en feitenkennis belangrijk. Maar het komt ook aan op strategisch inzicht, boerenslimheid en stalen zenuwen. De kandidaten die deze eigenschappen het best weten te combineren, zullen we terug zien in de finale.'

Freriks, die dagelijks terzijde wordt gestaan door kritisch juryvoorzitter Maarten van Rossem, is trots dat ook tv-icoon Mies Bouwman een bijdrage levert aan het programma. Zij zal de kandidaten vragen stellen in de rubriek Open deur. Freriks: 'In deze ronde krijgen de kandidaten de vraag niet van mij, maar van een prominente Nederlander. Daar heeft de redactie een aantal topgasten voor weten te strikken. Naast Mies bijvoorbeeld cabaretier Jochem Myjer, astronaut André Kuipers en komiek André van Duin.'

'De Slimste Mens' wordt vanaf 22 juli zes weken lang elke werkdag om 20.30 uur uitgezonden bij de NCRV op Nederland 2.


NCRV

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 3 logo

Het leven van Jelmer (21) wordt geportretteerd. Hij raakte onder invloed van xtc oververhit op het Amsterdam Dance Event. Samen met familie en vrienden blikken we terug op zijn bijzondere leven.

'Van de Wereld', om 21.20 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers