Grootste tv-deal ooit: Murdoch koopt tv-rechten eredivisie

woensdag 8 augustus 2012

Niemand had het zien aankomen en de onderhandelingen verliepen in het grootste geheim: mediamagnaat Rupert Murdoch koopt voor meer dan 1 miljard euro de uitzendrechten van de Nederlandse eredivsie. De Nederlandse voetbalclubs sluiten hiermee hun grootste tv-deal ooit.

Het Amerikaanse tv-netwerk Fox neemt eigenlijk een meerderheidsbelang van 51 procent in de zender Eredivisie Live. De andere aandelen blijven bij de eredivisieclubs.


In totaal wordt er meer dan één miljard euo op tafel gelegd. De overeenkomst loopt vanaf het seizoen 2013-2014 voor een periode van 12 jaar. In het eerste seizoen betaalt Murdoch 60 miljoen euro aan de clubs, later loopt die bedrag op naar 100 miljoen euro.

Waarschijnlijk gaat de zender Eredivisie Live verder onder een andere naam. Er zullen ook nog andere sporten uitgezonden worden. Eerder kocht Murdoch onder de naam Sky al de voetbalrechten in Duitsland, Italië en Engeland.

Wat dit betekent voor de NOS, is nog niet bekend. Die mag nu nog iedere zondagavond om 19.00 uur alle samenvattingen uitzenden. Dat zal ook nog het komend seizoen zo zijn. Maar vanaf 2013-2014 ligt nog alles open. De NOS wil zo snel mogelijk met de clubs en Murdoch aan tafel om tot een overeenkomst te komen.

Bron: Telegraaf - NOS


Lees ook:
NOS waarschuwt: 'Komst Murdoch is revolutie'

DOSSIER: Nieuwe zender FOX

volledig dossier
eredivisie

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers