Johnny de Mol en Dennis Weening pakken pesten aan in 'Project P: Stop Het Pesten'

zaterdag 5 april 2014

Pesten is een groot maatschappelijk probleem. Niet meer naar school durven, dagelijks genegeerd worden door je klasgenoten of na schooltijd worden opgewacht is aan de orde van de dag voor veel Middelbare scholieren.

In het nieuwe programma 'Project P: Stop Het Pesten', vanaf maandag 28 april bij RTL 5, komen tieners in beeld die stelselmatig worden gepest. Johnny de Mol en Dennis Weening gaan hier voor een aantal jongeren definitief een einde aan maken. In zeven afleveringen nemen zij het, afwisselend van elkaar, op voor een jongere die niet langer het mikpunt van pesterijen wil zijn.


Uniek aan 'Project P: Stop Het Pesten' is dat het probleem letterlijk in beeld wordt gebracht. De gepeste scholier krijgt van Johnny of Dennis een rugzak met daarin een verborgen camera, omdat zij willen weten hoe het is om in hún schoenen te staan. De camera registreert wat zij dagelijks voor hun kiezen krijgen. Deze beelden vormen een onomstotelijk bewijs van wat er aan de hand is. Ook wordt duidelijk hoe schrijnend pesten kan zijn en worden de ogen geopend van zowel kinderen als leraren van Middelbare scholen, die hier dagelijks mee te maken hebben.

Johnny en Dennis gaan het gesprek aan met de scholen in kwestie en willen weten hoe zij omgaan met pesten. Is er bijvoorbeeld een pestprotocol en werkt dat goed? Daarna volgt een gesprek met de schooldirecteur waarin de beelden worden getoond. Weten zij dat dit speelt en wat gaan ze hieraan doen? Tot slot volgt een confrontatie met de hele klas. Want het pesten is meestal een groepsproces. Iedereen in de klas moet zich ervan bewust zijn dat er wordt gepest.

In 'Project P: Stop Het Pesten' wordt op een integere manier omgegaan met de verborgen camerabeelden. Pesters komen nooit herkenbaar in beeld. Het programma laat zien waar het gepeste kind mee te maken heeft zonder iemand aan de schandpaal te willen nagelen. De kijker is getuige van het gehele proces met als doel het pesten aan te pakken en de pesters tot inzicht te laten komen. Als het uiteindelijk tot een verzoening tussen beide partijen komt, hebben Johnny en Dennis hun doel behaald. Na een paar maanden keren zij terug om de huidige situatie te bespreken.

'Project P: Stop Het Pesten' wordt geproduceerd door Skyhigh TV.

'Project P: Stop Het pesten', vanaf maandag 28 april om 20.30 uur bij RTL 5.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers