Menno Schilthuizen wint Jan Wolkers Prijs 2018

zondag 21 oktober 2018

De Jan Wolkers Prijs 2018, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek 'Darwin in de stad' van evolutiebioloog Menno Schilthuizen.

Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens de live-uitzending van het NPO Radio 1-programma 'Vroege Vogels' (BNNVARA) in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Darwin in de stad, verschenen bij uitgeverij Atlas Contact, beschrijft hoe de natuur zich aanpast aan de stad.


Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘De jury heeft gekozen voor de verrassing, waarin wijsheid rijkelijk overgoten met feiten wordt opgediend. Die je leert kijken op een andere manier, die je opnieuw versteld doet staan van het wonder van zogenaamd alledaagse natuur, van de flexibiliteit, en dat alles uiterst leesbaar opgeschreven door een verteller die wat te zeggen heeft’.

De jury spreekt van een uitzonderlijk goed jaar voor de natuurboeken, mede te danken aan de Boekenweek 2018, met als thema ‘natuur’. Daardoor werden naast non-fictie ook romans en poëzie ingezonden voor de prijs. ‘Het régende dit jaar natuurboeken. De oogst was groter dan ooit. Wat opviel: natuur in de stad is echt een thema geworden’, aldus de jury.

De andere genomineerden voor de vijfde editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

Binnenstebinnen - Jan Paul Schutten en Arie van ’t Riet - Uitgeverij Gottmer.
De Meerkoet - Remco Daalder - Uitgeverij Atlas Contact.
Rotgrond bestaat niet - Gerbrand Bakker - Uitgeverij Cossee.
Wieren - Miek Zwamborn - Uitgeverij van Oorschot.

Jan Wolkers Prijs
De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het BNNVARA-programma Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de zesde keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers ('Vroege Vogels').

Eerdere winnaars van de prijs zijn:
Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).
In 2017 kreeg Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers