Nieuw op NPO 2: 'Voor de Vorm'

woensdag 17 oktober 2018

Iedere dag drinken we uit een glas, trekken we onze sneakers aan, zitten we op de wc en stappen we op de fiets. Voor ons alledaagse voorwerpen die we als vanzelfsprekend gebruiken.

Ontwerpster Christien Meindertsma vindt niets vanzelfsprekend. In het nieuwe NTR-programma 'Voor de Vorm' zoekt zij uit waarom het wijnglas, de fiets, de bh, de kamerplant, de bril, de mobiele telefoon, de wc-pot en de sneaker de vorm hebben die ze hebben. Door opnieuw naar deze gebruiksvoorwerpen te kijken, stuit zij op bijzondere verrassingen. De ontwikkeling van deze voorwerpen heeft namelijk láng niet altijd een voor de hand liggend verloop.


Na het zien van 'Voor de Vorm' kijk je anders naar je kamerplant en zit je nooit meer hetzelfde op de pot. Want wie kijkt en zoekt, vindt achter elke vorm een verhaal. Zo is er aan een kamerplant net zo veel vormgeving vooraf gegaan als aan het bankstel waar de plant naast staat. En het ontwerp van de wc-pot zoals we hem kennen, dateert nog uit industriële revolutie. Een bh bestaat uit minimaal 50 onderdelen, en wordt voor een groot deel met de hand in elkaar gezet. De steel van het wijnglas had in eerste instantie geen gebruiksfunctie. Deze is ooit voortgekomen uit de strijd van lokale glasblazers op het Italiaanse eiland Murano om de beste in het vak te zijn. En de pootjes van een bril? Die zijn pas een paar eeuwen na de uitvinding van het montuur bedacht!

Ook kijkt Christien bij elk voorwerp naar de toekomst. Is het uitontwikkeld of staan er nog vernieuwingen op stapel?

Over Christien
Christien Meindertsma (Utrecht, 1980) is een Nederlands kunstenaar en ontwerper. Ze studeerde aan de Design Academy Eindhoven van 1998 tot 2003. In haar werk onderzoekt ze de levensduur en het gebruik van (consumptie)producten en grondstoffen. Ook probeert ze de herkomst van dagelijkse producten, waar men zich door industriële productieprocessen en globalisering niet meer bewust van is, opnieuw inzichtelijk te maken. Haar werk werd onder meer tentoongesteld in het MoMA (New York), het Victoria & Albert Museum (Londen) en het Cooper Hewitt Design Museum (New York). In Nederland hebben onder andere het Zuiderzeemuseum en het Fries Museum werk van Meindertsma in de collectie. Meindertsma won met haar boek PIG 05049 drie Dutch Design Awards in 2008 en een Index Award in 2009.

1.Het wijnglas - 18 oktober
In de eerste aflevering duikt Christien in de geschiedenis van het wijnglas. Ze komt er op het Italiaanse eiland Murano achter dat de steel van het wijnglas in eerste instantie geen gebruiksfunctie had, en ooit is voortgekomen uit de strijd van de lokale glasblazers om de beste te zijn. De toekomst van het wijnglas lijkt al net zo verrassend als het verleden.

'Voor de Vorm', 18 oktober t/m 6 december elke donderdag om 21.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers