MNM gaat opnieuw op zoek naar 'De Strafste School' van Vlaanderen en Brussel

maandag 12 maart 2018

Voor de achtste keer al start op jongerenzender MNM de spannende strijd om de mooiste titel die een middelbare school in ons land kan binnenhalen: die van De Strafste School. Het motto is opnieuw 'grenzen verleg je samen'.

Om te bewijzen dat dat klopt, daagde MNM-DJ Tom De Cock de Minister van Onderwijs Hilde Crevits uit om live op Facebook blootvoets tien meter over vlijmscherpe glasscherven te lopen. Ze ging de uitdaging vanochtend aan in de Sint-Bavohumaniora in Gent (winnaar van De Strafste School 2017).


Ze verlegden samen – zonder blijvend letsel – hun grens, een spectaculair startschot voor de zoektocht naar De Strafste School 2018. Op 3 mei weten we wie aan de haal gaat met de felbegeerde trofee, eeuwige roem en het bijhorende live radiofeest.

Samen grenzen verleggen
Op donderdag 3 mei weten we welke school de 'Groentjes' van de Sint-Bavohumaniora in Gent opvolgt als De Strafste School. Maar veel belangrijker dan de titel winnen is de weg ernaartoe. De wedstrijd is meer dan spektakel op radio en internet. MNM wil met De Strafste School zoveel mogelijk scholieren samenbrengen en engageren om als groep boven zichzelf uit te stijgen. Samen straf zijn, samen grenzen verleggen, talent ontdekken, ontplooien en inspireren: het gebeurt elke dag in duizenden klaslokalen. MNM zet met veel plezier elk jaar een vergrootglas op alle verbondenheid en jeugdig enthousiasme dat leeft in de Vlaamse en Brusselse middelbare scholen.

Rino Ver Eecke, nethoofd MNM: 'Samenwerken is heel belangrijk. Dat aspect dragen we dan ook hoog in het vaandel bij MNM en VRT.  Daarom ben ik elk jaar blij om te zien hoe leerlingen, leerkrachten en directie de handen massaal in elkaar slaan om De Strafste School te worden. Het doet echt deugd om te zien dat we vanuit MNM ervoor kunnen zorgen dat de school een fijne, warme en leuke plek is voor jonge mensen. Heel benieuwd welke verrassingen we dit jaar zullen ontdekken. Nu al heel veel succes en een dikke merci aan alle deelnemers!'

Deelnemen doe je zo
Inschrijven doen scholen heel eenvoudig door vóór 29 maart op mnm.be een filmpje achter te laten waarin ze tonen dat hun leerlingen en leerkrachten samen straf zijn. 15 geselecteerde scholen krijgen in de week van 23 april MNM-dj Tom, Nora Gharib én hun bekende gastjuryleden op bezoek voor een feestelijke rondleiding. Zij kiezen De Strafste School 2018, die op 3 mei tijdens een zenuwslopende ontknoping de trofee krijgt uit handen van onderwijsminister Hilde Crevits.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: 'De zoektocht naar De Strafste School is een stevige jaarlijkse traditie geworden. Vlaanderen telt talloze straffe scholen waar leerlingen, leraren en directies samen school maken, elke dag opnieuw. Samen verleggen zij grenzen. Het wordt opnieuw een spannende zoektocht naar de nieuwe Strafste School. Ik wens elke deelnemer alle succes toe.'

De jury
MNM-dj en De Strafste School-veteraan Tom De Cock en Nora Gharib (online icoon en boegbeeld van de film 'Patser') gaan samen op zoek naar De Strafste School 2018. Ze krijgen elke dag het gezelschap van een andere top-BV. In samenwerking met Ambrassade vaardigen verschillende jongerenorganisaties een schoolgaande vertegenwoordiger af, die als ervaringdeskundige in de jury zetelt. Samen bezoeken ze 15 scholen op 5 dagen tijd. Wie er precies in de sterrenjury zetelt, kom je de komende weken te weten op MNM en via mnm.be.

Nora Gharib, kersvers jurylid van De Strafste School 2018: 'Ik ben heel blij dat ik mee mag als jury van De Strafste School. Ik vond het voor het eerst jammer dat ik zelf niet meer op school zit, want dan zou ik zelf meedoen met mijn school! Ik denk dat het echt fijn is om met je hele school een groep te vormen en voor de top te gaan in deze wedstrijd.'

De prijs
De Strafste School 2018 wint in de eerste plaats de titel en erkenning. MNM adopteert de school een jaar lang, en ondersteunt leerlingen en leerkrachten waar mogelijk. Enkele uren na de bekendmaking op 3 mei barst in de winnende school een live radiofeest los, met op het podium de crème de la crème van de pop en urban scene. Wie er precies op de affiche staat is nog een goedbewaard geheim.

De Strafste School in cijfers
De Strafste School is de enige wedstrijd in haar soort voor middelbare scholen in Vlaanderen en Brussel. Deze achtste editie belooft de spannendste editie ooit te worden.

Het wedstrijdverloop evolueerde in de loop der jaren. Bij de eerste editie bezocht de jury 5 scholen. In 2017 waren dat 20 scholen in alle provincies. Vorig jaar toonden meer dan 10 000 scholieren en honderden personeelsleden zich van hun strafste kant. Dat is te zien in onderstaande video die terugblikt op de laatste editie.

In totaal bezocht Tom De Cock – het langst dienende jurylid – al meer dan 100 scholen in alle uithoeken van het land. Dat is goed voor maar liefst 45 000 leerlingen uit ASO-, TSO-, BSO-, KSO- en BuSO-onderwijs die aangesproken werden op hun individuele en collectieve talenten. Er zijn meer dan 1000 scholen die in aanmerking komen, dus Tom is nog lang niet uitgetourd.

De Strafste School: alle winnaars
2011: Sint-Niklaasinstituut Kortrijk (vandaag RHIZO)
2012: Instituut Heilige Familie, Sint-Niklaas
2013: ASO Spijker, Hoogstraten
2014: Middenschool Zelzate
2015: PTS Mechelen
2016: Stedelijk Lyceum Lamorinière, Antwerpen
2017: Sint-Bavohumaniora, Gent

Volg De Strafste School
Jurybezoeken vanaf 23 april in 'De Avondshow' om 16.00 uur.
Facebook Live vanaf 23 april op de Facebook-pagina van MNM, telkens om 17.30 uur.
Grote finale op donderdag 3 mei in 'De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow' om 6.00 uur.
Live radiofeest op donderdag 3 mei live vanuit De Strafste School om 16.00 uur.
#strafsteschool

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bed & Breakfast' (foto: © Omroep MAX 2020)

In Noord-Brabant zijn we te gast bij Joys en Marco. Zij hebben een voorliefde voor het kroeg- én rock-'n-rollleven. Dit zie je dan ook duidelijk terug in hun B&B-kamers. Daarna is het de beurt aan Karin en Ralf om de gasten te ontvangen. Ook zij wonen in Noord-Brabant, maar dan wat meer landelijk. Yvonne en Hein mogen als laatste de deelnemers verwelkomen in hun bed & breakfast in Gelderland.

'Bed & Breakfast', om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers