Achter de tralies bij Q2 en VTM GO: 'Orange is the New Black' versus 'Locked Up'

zondag 10 november 2019
Foto: © MEDIALAAN - De Persgroep Publishing 2019

Liefhebbers van gevangenisseries zitten goed bij Q2 en VTM GO. Vanaf 11 november is het eerste seizoen van 'Orange is the New Black' elke maandag om 22.50 uur te zien bij Q2 en bij VTM GO kunnen kijkers bingewatchen met het eerste én tweede seizoen van 'Locked Up'.

Beide series spelen zich af in de vrouwengevangenis, vertellen over sociale spanningen maar ook over vriendschap en humor ondanks alles. Hieronder de gelijkenissen en verschillen van de twee series op een rij en wie weet raak jij wel verslaafd aan beide!

Gelijkenissen?

1. Beide series spelen zich af in een vrouwelijke gevangenis
'Orange is the New Black' (ITNB) speelt zich af in FCI Danbury, een federale gevangenis waar de gevangenen in gemeenschappelijke ruimtes slapen. 'Locked Up' daarentegen volgt het gevangenisleven in Cruz del Sur. De dames worden toegewezen aan cellen van vier personen met zware tralies.

2. Beide hoofdrolspeelsters zijn blond, mooi en zijn vanwege hun ex in de gevangenis beland
In 'OITNB' vertolkt Taylor Schilling de rol van de welgestelde New Yorkse Piper Chapman, een meisje dat in de gevangenis belandt voor drugshandel nadat ze verraden is door haar ex-vriendin Alex. In 'Locked Up' belandt de ietwat naïeve Macarena Ferreiro (Maggie Civantos) in de gevangenis nadat ze voor haar baas uit blinde verliefdheid geld heeft verduisterd.

3. In beide series spelen de bewakers een cruciale rol
In de twee reeksen zijn er de bad guys zoals Pornastache en Valbuena die eenvoudige prooien in de gevangenis graag lastigvallen. De mollige, goedhartige bewakers zoals O’neill en Palacios en de gevangenisdirecteuren zoals Natalie Figueroa en Miranda Aguirre. Ook de psychiaters of counselors spelen een belangrijke rol, al zijn deze twee personages van beide series wel erg verschillend van elkaar. In 'OITNB' is er Sam Healy, die naast adviseur het hoofd is van de correctionele faciliteit. In 'Locked Up' is Carlos Sandoval een arts, chirurg en psychiater die maar al te blij is dat hij in een vrouwelijke gevangenis werkt...

Verschillen?

1. Stating the obvious: de uniformen zijn anders
Het is makkelijk te zien, in 'Locked Up' zijn de uniformen geel terwijl die in 'OITNB' oranje zijn.

2. 'OITNB' is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal
'OITNB' is gebaseerd op een boek dat geschreven werd door Piper Kerman, die echt een jaar in een vrouwengevangenis spendeerde.

3. 'OITNB' speelt zich bijna volledig af tussen de gevangenismuren. 'Locked Up' heeft ook een plot dat zich buiten de gevangenis ontvouwt.

In 'OITNB' kom je in zeldzame gevallen iets te weten over wat er buiten de gevangenis gebeurt en leer je het verleden van de gevangen kennen via flashbacks. In 'Locked Up' vinden er parallel ook acties plaats buiten de gevangenis en dat verhaal wordt vooral gevormd door de familie van Macarena.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers