'Behind the Science' onthult drugsgebruik in de Vlaamse steden

woensdag 27 maart 2013

Aanstaande donderdag is de tweede reportage van de Vlaamse documentairereeks 'Behind the Science' te zien dat National Geographic maakte in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

National Geographic Channel licht samen met Alexander van Nuijs het drugsgebruik uit in verschillende steden en gemeenten, waaronder Brussel, Antwerpen, Amsterdam en Utrecht. Alexander heeft voor zijn onderzoek onder andere onderzocht hoeveel cocaïne wordt gebruikt in deze steden. Uit het onderzoek kwamen verrassende resultaten.

Zoals Bart Peeters, de Vlaamse 'voice' van 'Behind the Science', toelicht aan het begin van de reportage: 'Drugsgebruik is onmiskenbaar verweven met ons dagelijkse leven. Maar niet alle drugs zijn zichtbaar. Veel mensen zullen ontkennen wanneer hen wordt gevraagd naar hun drugsgebruik. Anonieme interviews naar gebruik van drugs worden niet altijd naar waarheid ingevuld en kosten veel tijd. Het is dus moeilijk om op de straten van onze steden achter de waarheid te komen over het drugsgebruik in de Benelux... Maar als het op straat niet kan... dan duiken wij ONDER de straten... Want geloof het of niet... ons rioolsysteem brengt de waarheid over ons drugsgebruik boven water.'

Aan de hand van een analyse van een kleine hoeveelheid rioolwater kan de onderzoeker het drugsgebruik van de onderzochte gemeente inschatten. Breken we hier een record waar we niet al te fier op moeten zijn?

'Behind the Science', donderdag 28 maart om 20.30 uur op National Geographic Channel.

nationalgeographic

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers