De Bende van Wim: Reeks 2

dinsdag 22 november 2005

Ook de nieuwe, tweede reeks van De Bende van Wim is een reisprogramma naar een waar gebeurd verhaal, waarin de drieledige motorbende van Wim Opbrouck, Jean Blaute en Michiel Hendryckx door Europa trekt op zoek naar bijzondere plekken, boeiende mensen en geweldige avonturen. Deze keer volgt de Bende het spoor van de Kelten, van Schotland tot Galicië en van Bretagne tot Ierland. Maar de échte drijfveer van de Bende is natuurlijk hun eigenwijze nieuwsgierigheid. Deze winter op Canvas.

H


et verlangen was zo dwingend geworden, dat vertrekken uiteindelijk de enige waardige uitweg was. De Bende van Wim heeft zich opnieuw verenigd voor een zomerlang avontuur. Van de aftastende onwennigheid van weleer is er nu geen spoor meer. De Bende is door en door zichzelf geworden: vrienden voor het leven. Behalve de gemeenschappelijke passie voor motoren, is er intussen nog zoveel meer dat hen bindt.

De reis gaat deze keer naar de verste uithoeken van Europa: Schotland, Ierland, Galicië en Bretagne, als bij toeval ook het Europa van de Kelten. Maar de Kelten vormen hooguit de rode draad van het verhaal. Zoals het de Bende betaamt, volgens ze eigenlijk alleen maar hun eigen nieuwsgierigheid.

Zo gaat het onversaagde drietal in Edinburgh op zoek naar de stoffelijke resten van het gekloonde schaap Dolly. Op het Schotse eiland Aran komen Kuifje en de Zwarte Rotsen hilarisch dichtbij. En in het Noord-Ierse Belfast zingen Wim, Jean en Michiel niet alleen 'Brown Eyed Girl' met The Monarchs (de band waarin de jonge Van Morrison debuteerde), maar ze bezoeken er ook de wijken waar katholieken en protestanten moeizaam proberen samen te leven.

In het zuiden van Ierland vindt de Bende een vrachtboot die hen naar Noord-Spanje vaart. In het groene Galicië klinken de doedelzakken alsof ze er nooit zijn weggeweest. En vanuit het Portugese Porto rijdt de vrolijke karavaan door de Dourovallei naar het hart van Spanje. In Yuste staat de Bende ingetogen aan het sterfbed van Keizer Karel, om vervolgens via de windmolens van Don Quichote hun jeugdheld, wielrenner en bergkoning Federico Bahamontes, een eresaluut te geven.

Maar de meest verrassende stop moet nog komen. Over de Pyreneeën ligt Lourdes, waar het trio, tot zijn eigen grote verwondering, met een kaars in de hand ontroerd meeloopt in de avondprocessie. Op het jaarlijkse muziekfestival van Saintes beleeft de Bende het muzikale hoogtepunt van de reis. Samen met het wereldberoemde Gentse koor Collegium Vocale zingen ze er de meeslepende 'Complainte pour Sainte Catherine'.

De Bende van Wim is weer de merkwaardige melange geworden die zo gesmaakt werd in de eerste reeks. Op de balans tussen uitzinnige vrolijkheid en ernst, tussen fictie en werkelijkheid. En net als de eerste reeks is ook dit vervolg van De Bende van Wim niet alleen een programma voor motorrijders. Ook nu is de nieuwsgierige, reislustige, avontuurlijke, poëtische en muziekminnende Canvaskijker gewaarschuwd.

'De Bende Van Wim', vanaf vrijdag 2 december om 20.45 uur op Canvas en een herhaling zie je op zaterdag om 0.45 uur .

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers