Eerste aflevering 'Helden van de Lach' met Geert Hoste

dinsdag 21 oktober 2014

Comedy in Vlaanderen is volwassen geworden. Sommige comedians zijn haast even populair als pop- en sportsterren. De tijd is dus rijp voor een reeks volwaardige biografische documentaires over deze topartiesten.

'Helden van de Lach' portretteert een aantal van de meest representatieve en invloedrijke Vlaamse humoristen van de laatste 50 jaar: Gaston Berghmans en Leo Martin, Jacques Vermeire, Geert Hoste, Nigel Williams, Alex Agnew en Wim Helsen.


Vlaanderen houdt van comedy, in alle mogelijke verschijningsvormen. Stand-up comedians, cabaretiers en komieken hebben in het voorbije decennium stormenderhand de culturele centra veroverd, sommigen zelfs festivals en het Sportpaleis. Ze hebben ook hun weg gevonden naar de televisie, niet alleen met de uitzending van theatershows maar ook naar spelprogramma’s en nieuwe formats. Vlaanderen lacht graag, en veel.

Maar wie zijn de mensen die ons collectief aan het lachen brengen? Hoe zijn ze destijds begonnen? Met wie hebben ze samengewerkt? Naar wie kijken ze op? Waar halen ze hun inspiratie en hoe gebruiken ze dat materiaal in hun werk?

De Helden
In 'Helden van de Lach' maken we nader kennis met vijf individuele humoristen en één duo, die samen zowat alle stijlen in het genre bestrijken:

Geert Hoste is in Vlaanderen de pionier van de stand-upcomedy en de koning van de eindejaarsconference.

Alex Agnew, het grootste en grappigste bakkes van Vlaanderen, is zo populair dat hij moeiteloos vijf keer het Sportpaleis vulde.

Jacques Vermeire, volkskomiek par excellence, toerde al door Vlaanderen toen de meeste stand-upcomedians van de huidige generatie nog niet geboren waren.

Gaston Berghmans en Leo Martin zijn de oervaders van de Vlaamse humor. Ze begonnen in de jaren ’40 als revueartiesten en hun werk is ook nu nog altijd te zien op tv.

Nigel Williams, working class hero (and proud to be so), is een luis in de pels van kerk, politiek en kapitaal.

Wim Helsen leunt met zijn doorwrochte monologen eerder aan bij het Nederlandse cabaret maar vormt net zo goed een verrijking van de Vlaamse stand-up scene.

De mens achter de humorist
Aan de hand van uitgebreide interviews met de humoristen in kwestie en getuigenissen van familie, vrienden, collega’s en kenners krijgen we een genuanceerd beeld van de artiesten, hun manier van werken en de context waarbinnen hun humor gedijt, maar ook van de mens achter de komiek. Hun verhaal wordt geïllustreerd met uitgebreid archiefmateriaal.

Als één cultuurvorm de volksgezondheid ten goede komt, dan is het wel de humor.  Deze reeks is een eerbetoon aan de mensen die het hart van de mensen verlichten en hen verblijden, aan de helden van de lach.

Aflevering 1 - woensdag 22 oktober: Geert Hoste
Geert Hoste, de meest succesvolle komiek die Vlaanderen ooit gekend heeft, praat voor het eerst vrijuit over zijn lange weg naar de top, zijn verslaving aan het applaus, zijn talent en zijn twijfel. Het gesprek met Geert Hoste is royaal gelardeerd met fragmenten uit zijn vroege radio- en tv-carrière en meer dan 20 jaar onemanshows, en met getuigenissen met zijn echtgenote Véronique Puts en vrienden en collega's zoals Aimé Van Hecke, Michael Van Peel, Ivan De Vadder, Yves Leterme, Marleen Gordts...

Een programma van Broektoe en PIAS voor Canvas.

'Helden van de Lach', woensdag 22 oktober om 20.40 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2014: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL 4 logo RTL4 logo

Programma waarin Beau van Erven Dorens iedere aflevering twee bijzondere gasten ontvangt in het prachtige Toscane. Beau neemt zijn gasten mee op pad, met de glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en weelderige wijngaarden als decor. De ideale setting voor boeiende gesprekken en leuke activiteiten. Beau ontvangt Davina Michelle en Edwin Evers.

'Casa Di Beau', om 20.30 uur op RTL 4.

Dossiers