Hij komt, hij komt: de Intrede van de Sint in Antwerpen

vrijdag 15 november 2013

Op zaterdag 16 november is het zover: dan arriveert de Sint in het land. Sinds 2003 zorgt Ketnet voor een feestelijke ontvangst. De Intrede van de Sint vindt voor de tiende keer plaats in Antwerpen en is live te volgen op Eťn en Ketnet.

Dat is meteen het startschot van een aantal spannende weken voor de Ketnetters. Zodra de Sint in het land is, kunnen de kinderen op Ketnet zijn avonturen op de voet volgen in tal van programma’s, waaronder de nieuwe reeks Knutserellen met Conchita.

Ook de wrappers kijken uit naar 6 december, onder meer met een reuzengrote aftelkalender. Ketnet King Size staat op 16 november in het teken van de komst van de Sint en uiteraard kunnen de kinderen ook op ketnet.be volop genieten van de Sintelijke sfeer.

Intrede van de Sint
Op zaterdag 16 november komt Sinterklaas per stoomboot uit Spanje weer aan, meer bepaald op de Scheldekaai in Antwerpen. Anders dan de voorbije jaren zal de boot van de Sint dit jaar niet aanmeren aan het ponton aan het Steen, maar aan de wandelbrug tegen het Zuiderterras ter hoogte van de Cruiseterminal.

Het verloop van het evenement ziet er als volgt uit:

13.00 u: start event – Ketnet-animatie op de Grote Markt met o.a. optreden KetnetBand
13.30 u: start opname / uitzending op Eén en Ketnet
13.40 u: aankomst boot aan de wandelbrug bij het Zuiderterras.
14.45 u: aankomst Sint op Grote Markt + Speech Sint
15.00 u: einde opname / uitzending op Eén
Opgelet: nieuwe aanmeerplaats

Tiende intrede in Antwerpen
Het is dit jaar de tiende keer dat Ketnet de Sint live verwelkomt in Antwerpen. De intrede is dan ook een echte traditie geworden en is elk jaar opnieuw een geweldige belevenis. De Sint brengt ook deze keer een heel gevolg mee van Pieten en andere helpers, kenners en bewonderaars, zoals daar zijn: de Hoofdpiet en zijn hulppieten, huishoudster Conchita, het paard Slechtweervandaag, professor Van den Uytleg, de vurige paardenverzorger Ramón Iglesias, de kapiteins Paelinckx en Verscheepen, weerman Van Zon, enz. Samen maken ze van de Intrede een onvergetelijk spektakel voor alle Sintpatisanten in Antwerpen én voor de kijkers van Eén een Ketnet.

Iedereen paraat
Wanneer de Sint aankomt, wordt hij op de wandelbrug plechtig ontvangen door zijn vriend Bart Peeters en de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever. Ketnet-wrapper Charlotte staat op de Grote Markt en maakt geregeld een praatje met de wachtende kinderen. Ook Kaatje, Kamiel en Victor zijn er als grote Sint-fans natuurlijk bij. Wrapper Sander brengt verslag uit vanop de kade en uit de stoet. Weerman Renaat Van Zon zorgt uiteraard voor het gepaste weer en geeft toelichting bij tal van sinteressante weerfenomenen.

Na de officiële verwelkoming loopt de Sint langs het wandelterras in de richting van het Steen. Daar stapt hij in zijn koets en rijdt hij vanaf het Steenplein via de Suikerrui naar de Grote Markt. De Sint wuift naar alle kinderen die langs de weg staan en de Pieten nemen tekeningen aan en delen snoepgoed uit. Ook de Hoofdpiet, kapitein Verschepen, kapitein Paelinckx, huishoudster Conchita, weerman Van Zon en Sander lopen mee in de stoet.

Sportieve Sint
Antwerpen is dit jaar Europese Sporthoofdstad. Sinterklaas heeft zoals bekend lang geleden nog voor Real Madrid gevoetbald. Hij is ook nu nog dol op sport, zoals over daken lopen: een discipline die tegenwoordig ook wel parkour wordt genoemd. Hij is dus in zijn nopjes met de aanwezigheid in van Bob Slee en Line Trampo, twee supersportieve fans van de Sint die allerlei sporten uitproberen.

Zijn er dit jaar stoute kinderen?
De stoet eindigt aan het stadhuis van Antwerpen. Daar heeft, naast Charlotte, ook Ramon Iglesias postgevat, de vurige verzorger van Slechtweervandaag, het paard van de Sint. En dan volgt het grote moment : vanop het balkon van het stadhuis spreekt de Sint de kinderen toe en maakt hij bekend of er dit jaar stoute kinderen zijn.
De aankomst van de stoomboot, de stoet naar de Grote Markt en de groet vanop het balkon worden rechtstreeks uitgezonden op Eén en Ketnet van 13.30 tot 15 uur.

Tussendoor krijgen we ook enkele reportages te zien over het leven en de avonturen van de Sint en zijn Pieten. De intrede wordt deskundig aan elkaar gepraat door Sinterklaasexpert professor Van den Uytleg.

'De intrede van de Sint', zaterdag 16 november vanaf 13.00 uur in Antwerpen.
'De intrede van de Sint', zaterdag 16 november om 13.30 uur op Eén én Ketnet (hh op Ketnet op zaterdag 16 november om 18.00 uur, zondag 17 november om 8 uur en op woensdag 20 november om 14.00 uur getolkt in Vlaamse gebarentaal).

Andere Sinterklaas-programma’s

Ketnet Wrap – vanaf zaterdag 9 november
Twee topsporters, Bob Slee en Line Trampo, staan al dagen te vroeg letterlijk te trappelen op de kade om de Sint te mogen ontvangen in Antwerpen op zaterdag 16 november. In de wrap zien de Ketnetters wat ze daar staan te doen.

Boven op het dak van de Ketnet-studio tellen de wrappers vanaf 16 november af naar 5 december. En dat doen ze met een aftelkalender.

Sinterklaas is gek op koekjes en daarom mogen kinderen een foto opsturen van wat volgens hen hét ideale koekje is voor de Sint. Wie weet komt het koekje dan wel in de aftelkalender te staan en wordt de ketnetter beloond met een heus Sint-pakket.

Als kers op de taart brengt de Sint op donderdag 5 december ook nog een bezoek aan de Ketnet-studio, samen met Bart en Piet.

'Ketnet King Size' – zaterdag 16 november
Niels kijkt tijdens Ketnet King Size uit naar de Intrede van de Sint, later die dag. Samen met de Ketnetters in de studio maakt hij er een gepast én helemaal kingsize feestje van.

'Sinteressante dingen' - reeks 1 vanaf zaterdag 16november, op zaterdag en zondag om 10.05 uur en 19.45 uur.

In de eerste reeks van 'Sinteressante dingen' geeft Professor Herman Van den Uytleg, professor in de sinteressante en speculasieve wetenschappen, commentaar bij de avonturen van Sinterklaas en Zwarte Piet. Zo beleven Sint en Piet beleven spannende verhalen op de stoomboot, zoeken ze naar een oplossing voor de zieke Kapitein, brengen ze een bezoek aan baby Robbe en ontmoeten een slaapwandelaar. Professor Van den Uytleg kijkt ook terug naar zijn eerste ontmoeting met Conchita, de huishoudster van de Sint. Sint en Piet sturen een cadeau met een raket de ruimte in en geven het beste van zichzelf in een operette met de kapiteins. En ze helpen een verliefde student met een serenade voor zijn vriendin.

'Dag Sinterklaas' – vanaf zaterdag 16 november, dagelijks om 16.30 uur.

Een handige sintyclopedie waarin kinderen samen met Bart Peeters op zoek naar het 'hoe en waarom' van de Sint, zijn paard en Zwarte Piet. In totaal werden twee reeksen van telkens tien afleveringen gemaakt. In de vernieuwde intro's is acteur Roger Bolders de oom van Bart Peeters en de opa van Anke en Jitse. Anke en Jitse zijn op bezoek bij opa. Opa vertelt hen alles over de avonturen van Bart bij de Sint. Anke en Jitse zijn heel nieuwsgierig en willen er alles over weten. Wie betaalt het speelgoed van de Sint? Geeft hij zomaar alles wat je vraagt of heeft hij een eigen voorkeur? Waarom is Zwarte Piet zwart? Kan de Sint verliefd worden? Of de antwoorden wáár zijn, weten we niet. Het belangrijkste is dat ze juist zijn.

'De Sintkrant' – vanaf zaterdag 16 november van maandag tot donderdag om 7.25 uur, rond 16.40 uur en rond 19.45 uur / op vrijdag rond 7.25 uur en rond 19.45 uur/ en elk weekend tussen 7.35 uur en 7.50 uur en tussen 17.00 en 17.15 uur

Kort magazine (9’) met de nieuwe rubriek Knutserellen met Conchita, en ook allerlei andere rubrieken en reportages over de manier waarop kinderen van nu (en vroeger) de komst van de Sint beleven en hoe ze zich erop voorbereiden. Met sketches, liedjes, optredens van koren, de vraag van de dag, tekeningen, Sintgerechten en reportages over een klas en gezinnen die uitkijken naar de komst van de Sint.

'Sinterspecial: De Sint danst de tango' - zaterdag 16 november om 17.20 uur, 23 november om 19.00 uur en 30 november om 17.20 uur

De Sint en Piet ontmoeten een kranige oude dame, vergeten per ongeluk de brieven van de kinderen en proberen een vriendelijke, maar eenzame zwerver te herenigen met zijn zus, die hij al in jaren niet meer heeft gezien. En tussendoor waagt de Sint zich aan een danspasje...

NIEUW - Knutserellen met Conchita – vanaf maandag 18 november - maandag tot donderdag om 17.20 uur (ook verwerkt in de Sint-krant)

Conchita Garcia, de even trouwe als vurige huishoudster van de Sint, ontpopt zich als een lifestyle-experte en geeft op haar eigen manier allerlei DIY-tips: hoe bouw je een stoomboot met wc-rolletjes of het huis van de Sint met keukensponsjes, hoe maak je gehaktballen of een spiegelei (de favoriete gerechten van de Sint), maar ook: hoe organiseer je een stierengevecht met eikels en kastanjes, kaasprikkers en stukjes papier? Conchita krijgt daarbij de hulp van haar nieuwsgierige en behulpzame buurjongen Boris.

'Het paard van Sinterklaas' – op zondag 2 december om 18.05 uur.

Nederlandse familiefilm van Mischa Kamp & Tamara Bos
Het jonge Chinese meisje Winky woont al een poosje in Nederland. Haar ouders hebben een Chinees restaurant. Winky mag tot haar grote genoegen Amerigo, het paard van Sinterklaas, verzorgen, dat in de stal van 'oom' Siem en 'tante' Cor staat. Winky is beloofd dat ze vanaf haar verjaardag paardrijles krijgt, en ze gaat ervan uit dat dat op Amerigo zal zijn. Winky heeft daar zo'n zin in dat ze de dagen aftelt. Ze is erg teleurgesteld als op haar verjaardag blijkt dat ze op een pony moet rijden.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers