Maandag in 'Belpop': Guido Belcanto

zondag 27 oktober 2019

Compromisloos, eigenzinnig en nostalgisch. Enkele typerende eigenschappen van rasartiest Guido Belcanto. Al drie decennia lang brengt de excentrieke zanger zalvende levensliederen, wars van commercie of heersende trends.

'Ik ben opgegroeid tussen kuisheid en zonde: het liederlijke van het caféleven en de strengheid van het katholieke geloof. Ik voel me een monnik en een losbol tegelijkertijd.'


Guido Belcanto
Guido Belcanto wordt in 1953 geboren als Guido Versmissen. Hij groeit op in het dorpscafé van zijn ouders 'In de Verzekering tegen Dorst', naast de kerk van het Kempische Wortel.

De wekelijkse optocht van de dorpsfanfare eindigt er steevast rond de cafétoog. Dan krijgt de kleine Guido een trommel rond de nek gebonden en mag hij meespelen. Dat zet zijn muzikale honger in gang. Die wordt nog meer aangewakkerd door de smartlappen uit de café-jukebox, de dansmuziek van de populaire Decap-orgels uit de streek en het nieuwe geluid dat op de dorpskermis weerklinkt: Elvis, Roy Orbison en Adamo.

Samen met zijn broer Dirk richt hij zijn eerste groepjes op. Met 'Speedy King and his Feetwarmers' rocken ze zich een weg door Vlaanderen en met de onversneden rockabilly van 'The Gigolos' bouwen ze een behoorlijke live-reputatie op. Maar stilaan voelt Guido een andere muzikale roeping: iets doen met de muziek van zijn jeugd.

Apostel van het levenslied
Samen met bevriend accordeonist 'Jakke De Zeeman' gaat hij smartlappen zingen in de Antwerpse volkscafés. Het blijkt een schot in de roos: het publiek wordt tot tranen toe bewogen. Mensen ontroeren met zijn levensliederen wordt zijn nieuwe missie en Guido Belcanto zijn 'nom de plume'. Hij omringt zich met enkele muzikanten en doopt zijn band 'Het orkest zijner dromen'.

'We waren een soort 'apostelen van het levenslied'.'
Guido Belcanto

Daar waar het klassieke levenslied doorgaans zeemzoet klinkt, snijdt Guido met zijn teksten controversiëlere thema’s aan als moord, drankzucht, homofilie, ontucht en prostitutie. Dat wekt de nieuwsgierigheid van de media en Guido wordt een veelgevraagd televisiegast.

'Iedereen was in de war omdat je een rocker Vlaamse levensliederen zag zingen. We dachten: dat is een pose, die neemt ons in het ootje', Patrick Riguelle (collega-muzikant en producer)

'Dat was niet bedacht. Ik had zo’n kijk op het leven, die dualiteit: is het leven nu een komedie of een tragedie.' - Guido Belcanto

Plastic rozen verwelken niet
Lange tijd is hij 'de beroemdste Vlaamse zanger zonder plaat' tot hij een contract bij EMI binnenrijft. Het debuutalbum 'Op zoek naar romantiek' en het tweede album 'Plastic rozen verwelken niet' zijn geen commerciële hoogvliegers. De daaropvolgende platen breken evenmin potten. Door het uitblijven van commercieel succes trekt EMI er de stekker uit en de optredens nemen af. Het gebrek aan artistieke erkenning begint zwaar te wegen op Guido en hij belandt in een depressie.

'Daarvóór had ik een gevoel van onoverwinnelijkheid, noem het maar hoogmoed. En plots viel ik met een keiharde smak op de grond', vertelt Guido Belcanto.

Na enkele donkere jaren gaat het stilaan beter met Guido en hij brengt het album 'La Comédie humaine' uit. In 1998 treedt hij voor het eerst naar buiten met zijn vrouwelijke alter ego Gina in zijn boek en het gelijknamige album 'Een man van lichte zeden'. Zijn travestieouting doet veel stof opwaaien in de media, maar het publiek verteert die maar moeilijk en de optredens nemen af.

Balzaal der gebroken harten
Met de rol van jonge adonis 'Rocky' in de Vlaamse versie van 'The Rocky Horror Show' vindt hij een nieuwe adem. Hij grijpt terug naar de inspiratie van zijn jeugd voor enkele nieuwe projecten. Samen met collega-Kempenaar Vitalski maakt hij in 2008 de voorstelling  met Decap-orgel: 'Balzaal der gebroken harten'. Dat heeft niemand hen ooit voorgedaan en de tournee is een succes.

'De eerste keer dat ik dat Decap-orgel hoorde, vloog ik anderhalve meter in de lucht. Guido Belcanto en Decap zijn twee oer-Vlaamse fenomenen en als die samenkomen is dat als de Hulk en Spiderman in één film.' - Vitalski (performer)

Guido vindt zichzelf voortdurend heruit en weet daarmee de interesse van het Hollandse hiphoplabel Top Notch te wekken. In 2011 releaset hij het album 'Een man als ik'. Daarop brengt hij samen met An Pierlé het duet 'Toverdrank', een cover van Nancy Sinatra en Lee Hazlewoods 'Summer Wine'. De single wordt grijsgedraaid op de radio en het album behaalt goud.

'Ik vond het wel cool dat ik op dat label zat tussen die rappers want mijn teksten komen ook van de straat.' - Guido Belcanto

Hij omringt zich met een stel getalenteerde energieke jonge muzikanten en neemt producer Nicolas Rombouts onder de arm die zijn sound een country-feel geeft. Resultaat van deze samenwerking is de albumtrilogie 'Cavalier Seul', 'Ik zou mijn hart willen weggeven' en 'Een man als ik'.

De chemie slaat ook aan bij het grote publiek en het loopt ineens weer storm voor Belcanto's concerten. Ook zijn 13e album 'Liefde & devotie' wordt door pers en publiek gelauwerd.

De zoete smaak der zonde
In de biografische, humoristische musical 'De zoete smaak der zonde' kleuren Guido en Vitalski iets te veel buiten de lijntjes om een breed publiek aan te spreken, maar Guido's credibiliteit kan ondertussen wel tegen een stootje. Hij krijgt stilaan een cultstatus.

'We hadden een non in het publiek van 'De zoete smaak der zonde' die achteraf is komen zeggen: 'Guido is een zondaar, maar er is hoop voor hem want hij zoekt verlossing'.' - Vitalski

Anno 2019 blijft Belcanto's fanbase groeien en verjongen en wordt hij door het kruim van de Belgische muziekwereld op handen gedragen. Begin 2019 wordt hij opgenomen in de Eregalerij van de Lage Landen en eerder kreeg hij ook al een ster op de Walk of Fame van de Ancienne Belgique.

'Ik geniet veel meer van mijn optredens dan vroeger. Dat heb ik lang niet gekund. Ik hoef mezelf niet meer te bewijzen', aldus nog Guido Belcanto.

Getuigen
Guido Belcanto, Hilde Versmissen (zus), Ottilia Van Bruggen (ex-vrouw), Ludo Tips (muzikant), Tony en Frank Decap (orgelfabriek Decap), Jakke de Zeeman (bevriend muzikant), Vitalski (performer, regisseur), Walter Poppeliers (producer, muzikant), Jan De Smet (collega muzikant), Lieven De Maesschalk (muzikant), Nicolas Rombouts (producer, muzikant), Guy Brulez (Managing director EMI), Bert Huysentruyt (muzikant), Bob Campenaerts (muzikant, manager), Patrick Riguelle (producer), Maaike Cafmeyer (actrice), Naomi Sijmons (zangeres).

'Belpop', maandag 28 oktober om 21.20 uur op Canvas.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers