Nieuw seizoen van 'Rijker Dan Je Denkt?'

maandag 19 november 2018
Foto: VTM - © MEDIALAAN 2018

Staf Coppens gaat vanaf dinsdag 20 november opnieuw op schattenjacht doorheen Vlaanderen in het nieuwe, zevende seizoen van 'Rijker dan je Denkt?'.

Een zakhorloge van €10 die zijn waarde meer dan verhonderdvoudigd heeft, een collectie van 3500 Volkswagen-kever speelgoedauto's en een Italiaanse camera met een radioactieve lens: het zijn maar enkele van de unieke objecten die in het zevende seizoen aan bod komen. Ook dit seizoen trekt Rijker dan je Denkt? naar bijzondere plekken: zo is het programma voor het eerst te gast in het walhalla van het Belgische stripverhaal, het Stripmuseum in Brussel, en mocht het nog voor de officiële opening de tenten opzetten in het pas gerenoveerde Hof van Busleyden in Mechelen. Ook in de BRAS Rommelmarkt in de Mechelse zijn er schattingsdagen, net als in de hypermoderne bibliotheek van Gent.

Maar liefst 29 topexperten laten hun kritisch kennersoog vallen op voorwerpen uit 40 uiteenlopende domeinen: van speelgoed tot schilderijen en van Afrikaanse kunst tot Scandinavisch design. Naast enkele vaste waarden zoals Peter Bernaerts (toegepaste kunst), Tiany Kiriloff (vintage mode) en Karl Marcelis (schilderkunst), is er ook een nieuw gezicht in het team: Francis Bracke. Hij is al 25 jaar gebeten door emaillen reclameborden en heeft ondertussen één van de grootste collecties ter wereld. De prijzen van de borden kunnen hoog oplopen, tot honderdduizenden euro’s. Ziet hij tijdens 'Rijker dan je Denkt?' ook enkele topstukken passeren?

Aflevering 1: Stripmuseum Brussel
In de eerste aflevering is 'Rijker dan je Denkt?' te gast in het Stripmuseum, dat gehuisvest is in een prachtig art nouveau-pand van Victor Horta in het hartje van onze hoofdstad. 'Goodmorning Brussels', heet Staf de eerste bezoekers welkom. 'Ik wens jullie een heel fijne dag en net zoals in de stripverhalen: een happy end'. Peter Van Hooydonck, expert strips, is in zijn nopjes vandaag. 'Ik speel een thuismatch', lacht hij. 'We bevinden ons in het enige museum in België rond het stripverhaal. Hier hangen enkele waardevolle prenten'. Peter wordt bovendien extra goedgeluimd door een verzameling weekbladen van ‘Ons Volkske’. 'Het oudste striptijdschrift van Vlaanderen', weet hij. Het bevat zwart-wit strips van o.a. Kuifje en Suske en Wiske. De man in kwestie beschikt over 4 jaargangen, goed voor maar liefst 200 nummers.

Speelgoed-experte Eliane van Nin is in extase bij het zien van één van de bijzonderste objecten die ze al gezien heeft in haar jaren bij 'Rijker dan je Denkt?': een Russische treinset uit de jaren ’50. Een jongeman kreeg de gigantische trein, in totaal anderhalve meter, van zijn overgrootvader, die medeoprichter was van de communistische partij in België en enkele malen naar het Oostblok reisde. Dergelijke speeltreinen komen vaker voor, maar Eliane is met name onder de indruk van de initialen van Stalin op de trein: 'De oplage uit de Stalin-periode is zeer beperkt. In Rusland worden deze stukken nog steeds als nationale schat beschouwd. U heeft mij super gelukkig gemaakt, ik zweef op een wolkje gedurende 2 maanden', glundert ze.

'Het is hier op slag Las Vegas', zegt Staf als hij een vintage gokmachine uit de jaren ’60 aantreft. Hij mag voor de eerste keer tijdens een schattingsdag eerst eens zélf zijn geluk beproeven op een slotmachine, die nog in perfecte staat is. 'Maar als je de jackpot hebt, betaal ik je niet uit hé', grapt de eigenaar. Dave Van Den Keybus, expert vintage toestellen, mag de waarde van het toestel bepalen.

Een geboortegeschenk van Koning Boudewijn krijgen, dat kunnen niet veel Belgen zeggen. Eén petekind van de overleden koning brengt het zijne naar de schattingsdag. Hij is immers de zevende zoon in de familie en de traditie wil dat de koning dan het peterschap op zich neemt. 'Het is voor mij dus ook emotioneel erg waardevol', vertelt de eigenaar. Het geboortecadeau bestaat uit een massief zilveren eetset met drinkbeker en lepel. De set bevat bovendien het koninklijk monogram van Boudewijn. Jo Vandercappelen, expert toegepaste kunst, buigt zich over de prijs.

Peter Bernaerts, expert toegepast kunst, krijgt een bronzen beeld van Victor De Haen onder ogen. De Brusselse kunstenaar staat bekend om zijn monumentale beelden, zoals bijvoorbeeld in de Botanique, maar kleine stukken voor particulieren komen amper voor. 'Een beeld met dergelijke finesse en uitstraling kom je niet vaak tegen in je carrière', zegt Peter, die de eigenaars erg gelukkig mag maken.

Eén man daagt gewapend op op de schattingsdag. Met een mahoniehouten kruisboog weliswaar. Een exemplaar dat hij op een veiling kocht voor 600 euro en dat hij – gelukkig – louter decoratief gebruikt. 'Dat was hoegenaamd een koopje, maar was uw vrouw er ook blij mee?', vraagt André Beheyne, expert antieke wapens.

'Rijker dan je Denkt?', vanaf dinsdag 20 november om 20.35 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers