Nomaden-reportage 'Het Verdriet van de Rotskerken' zaterdag in 'Vranckx'

vrijdag 31 maart 2023
Foto: Canvas - © VRT 2023

De rotskerken van Lalibela in het noorden van EthiopiŽ zijn werelderfgoed. Maar tijdens de burgeroorlog werd het dorp bezet door burgermilities van het Tigray-leger (TPLF) die streden tegen het regeringsleger.

De soldaten lieten Lalibela achter als een spookdorp. Nomade Laura Zuallaert gaat kijken hoe het leven er nu is.


Veel gebouwen zijn vernield. Omdat de milities en de bewoners van Lalibela dezelfde religie delen, zijn de rotskerken gelukkig bewaard gebleven. Maar het leven is moeilijk. Veel mensen die van toerisme leefden, verloren hun job. In Lalibela stapelde ellende en verdriet zich op.

De directeur van de plaatselijke school geeft een rondleiding in wat er van de school overblijft: 'Het Tigray-leger heeft de school als kamp gebruikt. Ze probeerden om ervoor te zorgen dat onze studenten niet naar school konden. Ze vernielden al het schoolgerief en de gebouwen. We hebben nog één tekstboek voor veertig studenten.'

Een paar vrouwen proberen te overleven van de verkoop van hout dat ze bij elkaar sprokkelen: 'Het ergste was dat we zoveel honger leden. We waren ook bang dat ze ons gingen beroven of aanranden.'

Een reportage van Laura Zuallaert.

'Vranckx', zaterdag 1 april om 20.10 uur op Canvas en VRT MAX.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL 4 logo RTL4 logo

Programma waarin Beau van Erven Dorens iedere aflevering twee bijzondere gasten ontvangt in het prachtige Toscane. Beau neemt zijn gasten mee op pad, met de glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en weelderige wijngaarden als decor. De ideale setting voor boeiende gesprekken en leuke activiteiten. Beau ontvangt Davina Michelle en Edwin Evers.

'Casa Di Beau', om 20.30 uur op RTL 4.

Dossiers