Ophefmakende reportage Ikea-dons zondag in 'Panorama'

zaterdag 12 september 2009

Veel kans dat het dons in uw dekbed waar u straks gezellig onder kruipt afkomstig is van ganzen die nog rondlopen. Binnen de Europese Unie is het levend plukken van pluimvee verboden maar toch is het meeste dons afkomstig van levende beesten.

Officieel wordt een gans pas geplukt nadat ze geslacht is. Maar de waarheid blijkt anders. Economisch houdt het wel steek natuurlijk. In plaats van de gans te slachten en haar dons voor jassen, kussens of dekens te gebruiken, ontdoe je de vogel een keer of vier van haar veren om haar dan alsnog te slachten.

'Het is alsof ik uw haar gewoon zou uittrekken. Die dieren worden gewoon gefolterd.' Onder het mom van een onbestaande firma en met een valse identiteit proberen we de donsindustrie in kaart te brengen. We reizen naar Polen, Hongarije en China, op zoek naar het dons dat ons 's nachts warm houdt. Wat we vinden is een donsindustrie die liever niet weet en leveranciers die je zonder schroom iets anders op papier zetten als de consument zich daar beter bij voelt.

In Hongarije ontmoeten we Anne. Zij staat aan het hoofd van een rondreizende ploeg van 20 plukkers. De plukkers worden per geplukte gans betaald. Ze leidt ons rond in een betonnen stal waar haar team aan het werk is. Kaalgeplukte ganzen strompelen verbouwereerd buiten.

In Polen is het niet anders en in China helemaal niet. Cheng is een van de bestuursleden van een grote donsleverancier, hij begrijpt onze ongerustheid over levend geplukt dons niet echt.

"Je maakt je te veel zorgen. Het is onmogelijk te controleren. Je zal alleen de kwaliteit van het dons kunnen controleren maar niet of het van levende of dode dieren komt." - Cheng

Bedrijven als Ikea en Fj‚llršven, om er maar twee te noemen, hebben in de contracten met hun donsleveranciers staan dat het dons afkomstig moet zijn van dode ganzen. Nagaan of dat echt zo is, is echter een haast onmogelijke opdracht.

'Panorama', zondag 13 september om 20.00 uur op Canvas.

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers