'Paradise City' in Hiroshima

donderdag 31 oktober 2019

Op 6 augustus 1945 wordt de Japanse stad Hiroshima van de kaart geveegd door een Amerikaanse atoombom. Het dodental wordt op 140.000 geraamd, maar het totaal is nog veel hoger door de stralingsziektes.

De ramp ligt bijna 75 jaar achter ons en dus vermindert het aantal overlevenden, de hibakusha. De gruwel was zo onvatbaar dat velen er decennialang niet over wilden praten, maar nu delen ze toch hun verhaal in de hoop dat de wereld nooit meer atoomwapens zou gebruiken.

Hiroshima is een iconische stad in het uitdragen van wereldvrede. Sinds 1945 wordt er ook via muziek geprotesteerd tegen nucleaire oorlogsvoering. Vooral tijdens de Koude Oorlog was het aantal songs over de waanzin van atoomwapens opmerkelijk. De lijst met artiesten die het thema bezingen, is lang: van The Rolling Stones en Metallica over The Clash en Depeche Mode tot Randy Newman en Bob Dylan.

Osamu Munakata komt uit een artistieke familie met een lange muzikale en religieuze traditie. Hij groeide op in Hiroshima. Munakata was zeven jaar oud bij de atoomaanval. Zijn oudere broer raakte zwaar verbrand, zijn moeder en hijzelf kregen kanker door de straling. Vandaag is Munakata een van de laatste grote taikodrummers. Hij is de tachtig voorbij, maar blijft elke dag gedisciplineerd zijn passie op de grote trommels beoefenen en doorgeven. Daarnaast is Munataka ook actief in het klassieke Noh-theater. Over de atoombom praat hij slechts schoorvoetend. Het doet te veel pijn.

Ook Tadakata Yanagawa is een man van weinig woorden. Hij laat liever de muziek spreken. Tadakata baat in Hiroshima al meer dan 53 jaar Café Musica open. Zijn vader begon met het muzikale thee- en koffiehuis in augustus 1946 om de mensen na de verwoesting opnieuw te leren genieten van cultuur en klassieke muziek. Op oudejaar 1946 speelde hij voor het eerst de Negende symfonie van Beethoven met de 'Ode an die Freude'. Zijn zoon houdt die traditie nog altijd in ere.

Een heel ander soort muziek is te horen in de platenwinkel van Shinji Okoda. Hij verkoopt bijna uitsluitend punk en hardcore. Zijn ouders waren nog kinderen toen de atoombom viel en Shinji heeft het verhaal pas later zelf moeten ontdekken. Vandaag wil hij het taboe rond de ramp doorbreken met zijn punkband Origin of M. In hun songs wijzen ze op de nucleaire gevaren, ook na de nucleaire ramp in Fukushima. Want ook die wordt volgens hem doodgezwegen.

Yuriko Hayashi was negen toen de bom viel. Haar gezin woonde dicht bij het hypocentrum van de ontploffing. Hun huis werd weggeblazen. Dat ze het overleefde, was een mirakel. Als kind werd ze door Amerikaanse wetenschappers jarenlang onderzocht om de invloed van de straling te bestuderen. Yuriko overleefde borst-, slokdarm- en blaaskanker. Muziek en dans hielpen haar erdoor. Ze is al meer dan dertig jaar danslerares. 'Ik heb er decennialang over gezwegen, maar de laatste jaren besef ik dat we het moeten delen. Ik doe het met tegenzin, maar het is mijn plicht om namens de doden te vertellen over het verdriet. Mensen mogen niet vergeten hoe afgrijselijk een atoombom is.'

'Paradise City', vrijdag 1 november om 21.20 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers