Space Weekend op Discovery

vrijdag 19 juli 2019
Foto: © Discovery 2019

Op zaterdag 20 juli is het vijftig jaar geleden dat de mens voor het eerst voet zette op de maan. Daarom staat dit weekend in het teken van deze historische gebeurtenis en van andere bijzondere aardse en buitenaardse wetenswaardigheden.

Hoogtepunt in dit speciale Space Weekend zijn de bijzondere en nooit eerder vertoonde beelden van de maanmissie van 50 jaar geleden. De twee uur durende documentaire 'Apollo: The Forgotten Films' laat de gedetailleerde en intensieve voorbereidingen zien van de maanlanding op een manier die we nooit eerder hebben gezien. Het zijn waanzinnige kleurenbeelden van vijftig jaar geleden en een feest om te mogen bekijken in dit bijzondere jubileumweekend.

'Space Weekend' is op zaterdag 20 en zondag 21 juli te zien bij Discovery.

'NASA’s Unexplained Files' | zaterdag en zondag om 13.05 uur
In 2016 ontdekten ruimtewetenschappers een planetoïde in de Kuipergordel die zich wel heel merkwaardig gedroeg. De manier waarop het ruimteblok zich voortbewoog, was anders dan we gewend waren en leek alsof het een soort van kunstmatige zwaartekracht had. Was het wel een planetoïde en niet stiekem een buitenaards ruimteschip? Vliegt er werkelijk ander leven in ons zonnestelsel? Het is een van de vele mysterieuze zaken die aan bod komen in de boeiende serie 'NASA’s Unexplained Files'. Zaken die gaan over mogelijk buitenaards leven, over gevaarlijke zwarte gaten die ons zonnestelsel bedreigen en over Neil Armstrongs opmerkelijke reis naar het Amazoneregenwoud waar mogelijk een metalen boek ligt dat geschreven zou zijn door aliens. Ook horen we over revolutionaire ideeën om ooit andere bewoonbare planeten te kunnen bezoeken. Zoals het idee om mensen in een winterslaap te kunnen brengen zodat ze een lange ruimtereis kunnen volbrengen. De files blijven vooralsnog onopgelost, maar prikkelen wel de fantasie!

'Life of Earth From Space' | zaterdag 20 juli om 21.00 uur
Al sinds het bestaan van de mensheid, houden we ons bezig met die ene vraag: hoe zijn wij ooit ontstaan? De tweedelige documentaire 'Life of Earth From Space' schijnt een prachtig licht op dit eeuwenoude mysterie met nieuwe bewijzen. Het doet dat door de aarde vanuit de lucht te bekijken – op spectaculaire wijze met gyro-stabiliserende drones en hoogwaardige CGI-animaties – en als onderdeel van het totale universum. Het is een epische reis door de tijd die 4,5 miljard jaar geleden begon, toen de aarde gevormd werd. Hoe kon er op deze enorme stollende steenrots ooit vloeibaar water komen, een atmosfeer en uiteindelijk leven dat leidde tot het ontstaan van de mensheid?

Aan de hand van enkele cruciale momenten in de lange geschiedenis van de aarde laat de documentaire zien welke doorbraken en toevalligheden daarvoor nodig waren. Hoe meteorieten de aarde water gaven plus eencellige organismes en hoe andere meteorieten ervoor zorgden dat de dinosauriërs uitstierven waarna de zoogdieren – en uiteindelijk de mens – de heerschappij konden overnemen. Op indrukwekkende wijze zien we ook hoe de aarde al menige catastrofe overleefd heeft en hoe klein onze aanwezigheid in feite is op de immense tijdlijn van de aardse geschiedenis. Maar zonder die aanwezigheid waren deze ontdekkingen vast nooit gedaan en was deze prachtige documentaire niet gemaakt!

'Apollo: The Forgotten Films' | zondag 21 juli om 21.00 uur
De beelden van de maanlanding van Neil Armstrong en zijn eerste historische stappen staan bij velen in het geheugen gegrift. Andere beelden zijn minder bekend, vooral ook omdat ze nooit openbaar zijn gemaakt voor het grote publiek. Tot nu. 'Apollo: The Forgotten Films' vertelt het complete verhaal van de missie naar de maan met prachtige beelden die niet eerder vertoond zijn. Het bevat video’s van de training en testvluchten van de astronauten en toont unieke, door omstanders gemaakte, privé-opnames die een glimp opvingen van de voorbereidingen. De kleurrijke filmbeelden laten in detail zien hoe de historische missie tot stand kwam en hoeveel mensen erbij betrokken waren. Het is daarmee eveneens een ode aan de 400.000 (!) wetenschappers en technici die zich inspanden om Kennedy’s belofte waar te maken om voor het einde van het vorige decennium een man op de maan te krijgen. De twee uur durende documentaire is een feest om naar te kijken en geeft een waanzinnige kijk achter de schermen van een van de grootste technologische hoogtepunten van de vorige eeuw.

Op zaterdag en zondagavond om 22.45 uur is ook de nieuwe documentaireserie 'Truth Behind the Moon Landing' te zien (gestart op 6 juli) waarin wetenschappers ingaan op de vermeende complottheorieën rondom de maanlanding en ze met nieuw bewijs laten zien dat Armstrong op 20 juli 1969 wel degelijk die grote stap voor de mensheid heeft gezet.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers