'Telefacts Zomer' logeert in het Savoy Hotel

woensdag 21 augustus 2019
Foto: VTM - © DPG Media 2019

Het vijfsterrenhotel Savoy in het hartje van de Londense wijk West End, is al 130 jaar een begrip. 'Telefacts Zomer' neemt op donderdag 22 augustus een kijkje achter de weelderige foyer en ziet dat er aan elk detail wordt gedacht.

Voor een nachtje in de mooiste kamer, de Royal Suite, betaal je maar liefst 15.800 euro. Voor die prijs krijg je er wel een Rolls-Royce met chauffeur bij. Het hotel telt negen verdiepingen en 267 kamers en suites. Toen het in 1889 openging, was het Savoy al van alle luxe voorzien. Het was het eerste hotel in de Britse hoofdstad waarvan elke kamer een eigen badkamer had, inclusief warm en koud water.


Vanuit de foyer kun je verder lopen naar het kroonjuweel van het hotel: de American Bar. In 2018 werd de bar van het Savoy officieel erkend als de beste ter wereld. De tradities en invloeden van deze bar zijn tot op vandaag behouden gebleven. Historica Annie Gray: 'De bar heeft de drinkcultuur veranderd. Vroeger dronk je niet voor het eten. In het Savoy kreeg je eerst een cocktail aangeboden en zo is het aperitief ontstaan.'

Veel beroemdheden logeerden of woonden in het hotel. In maart 1893 nam de extravagante schrijver Oscar Wilde zijn intrek in kamer 362. Die kamer werd het decor voor het grootste schandaal uit de Victoriaanse periode, nadat uitlekte dat Wilde er affaires met - vaak jonge - mannen op na hield in het Savoy. Matthew Sweet: 'In het Savoy doen brave mensen stoute dingen. Dingen die je thuis niet zou doen.' Buitensporige feestjes, extravagante evenementen en een eindeloze stroom gasten. Het Savoy heeft het allemaal.

'Telefacts Zomer', donderdag 22 augustus om 22.55 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers