Weer op ontdekkingsreis in nieuwe reeks 'Tournée Générale'

dinsdag 18 januari 2011

In de tweede reeks van 'Tournée Générale' nemen bierminnaars Jean Blaute en Ray Cokes de kijkers opnieuw mee op sleeptouw. In de nieuwe reeks kiezen ze op hun zoektocht naar de boeiendste plekjes van onze rijke biercultuur voor 'de route van de smaak'. Jean en Ray nemen op hun weg uitgebreid de tijd om zowel klassieke als vernieuwende bieren te degusteren. Daarbij stellen ze hun zintuigen volledig bloot aan de geuren, kleuren en smaken die ze tegenkomen.

De opzet: inspiratie en ervaring opdoen om aan het einde van de rit een eigen 'Tournée Générale'-bier te brouwen. Deze keer besluiten ze een toegankelijker bier te brouwen met een gebalanceerde, verfijnde smaak en een uitgesproken vrouwelijke toets.

Jean en Ray gaan in de nieuwe reeks op zoek naar de ingrediënten die bepalend zijn voor de smaak van bieren als de Hopus, de Omer en de Gouden Carolus. Meer nog, ze willen de geuren en smaken van al die bieren kunnen benoemen. Zo wagen de heren zich na een spoedcursus 'blindproeven' op hoog niveau bijvoorbeeld zelfs aan een eerste test. Later in de reeks volgt er een echte beproeving (zowel letterlijk als figuurlijk) in brouwerij De Koninck in Antwerpen.

Daar stopt de ontdekkingsreis van het duo niet. Jean en Ray verdiepen zich ook in de gastronomie. Veel Belgische topchefs zetten immers steeds vaker bieren op hun menu en combineren ze met allerlei gerechten. Samen met kaasaffineur Michel Van Tricht bewijzen ze dat bier en kaas perfect samengaan. Op die manier ontkrachten Jean en Ray de mythe dat enkel wijn met kaas samengaat. Met voormalig ladychef of the year Sofie Dumont creëren ze een uniek 'Tournée Générale'-gerecht, dat perfect moet passen bij het nieuwe bier dat ze aan het einde van de reeks willen brouwen.

Met een roadtrip die helemaal in het teken staat van verrijkende ontmoetingen, smaakvolle proeverijen en vooral veel genot wordt ook de tweede reeks van Tournée générale een zinnenprikkelende reis die de bourgondiër in elk van ons zal kunnen bekoren.

De route van de smaak
Op hun ontdekkingsreis houden Jean en Ray halt op de boeiendste bierplekjes van ons land. Op die stopplaatsen wordt het al snel duidelijk waarom de tweede reeks van 'Tournée Générale' de ondertitel De route van de smaak heeft meegekregen. Zo komen ze in Poperinge midden in de streek van de Belgische hop terecht. In Schaarbeek proeft het duo dan weer krieken, die al heel lang verschillende kriekenbieren kleuren en doen geuren. Uiteraard stoppen Jean en Ray ook op de plaatsen waar al die smaken samengebracht worden: de brouwerijen. Ondertussen hebben de heren tal van interessante ontmoetingen, die hen de nodige kennis meegeven om hun bier zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor zowel mannen als vrouwen.

Een voorsmaakje
De route van de smaak is een route om van te genieten. Maar het is meer dan dat. Voor Jean en Ray is het een leertocht, die hen inspiratie geeft voor hun eigen bier, dat ze willen brouwen aan het einde van de reeks. Zullen de heren slagen in hun opzet? Een voorsmaakje.

Aflevering 1 - woensdag 19 januari
In de eerste aflevering zakt onze Britse gastheer Ray Cokes opnieuw af naar bierland België. Meteen wordt ook duidelijk waarom Jean Blaute Ray opnieuw heeft uitgenodigd. Hij wil Ray het gastronomisch potentieel van Belgisch bier laten ontdekken. Na hun blij weerzien aan de Belgische kust mobiliseren ze een vrouwelijk smaakpanel. Daarna rijden ze verder landinwaarts richting Poperinge, de streek van de Belgische hop.

'Tournée Générale' - het boek
In 'Tournée Générale 2: De route van de smaak' worden de avonturen van Jean en Ray gebundeld tot een handige gids waarin bier centraal staat, doorspekt met nuttige tips, bijzondere weetjes en leuke anekdotes. In de gelijknamige serie nemen de bierminnaars de draad weer op waar ze hem op het einde van de eerste reeks achterlieten. Deze keer staan de zintuigen centraal. Jean en Ray laten zich op hun roadtrip leiden door smaken, geuren en kleuren. Met de ervaring en inspiratie die ze opdoen in brouwerijen, maar ook dankzij hun gesprekken met bierliefhebbers, brouwers en vrouwelijke fijnproevers, willen Jean en Ray een bier brouwen dat zowel mannen als vrouwen zal bekoren.

'Tournée Générale 2: De route van de smaak' werd geschreven door Joost Tack, redacteur bij de VRT en coauteur van de twee boeken over het programma 'Plat Préféré'. 'Tournée Générale 2: De route van de smaak verschijnt' begin februari 2011 bij uitgeverij Van Halewyck.

'Tournée Générale', vanaf woensdag 19 januari wekelijks om 21.35 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers