Zaterdag in 'Vranckx en de Nomaden': A Violent Home (Kameroen)

vrijdag 1 november 2019
Foto: Canvas - © VRT 2019

In Kameroen woedt sinds oktober 2016 een conflict tussen Engelstalige separatistische groepen en de overwegend Franstalige regering.

Wat begon als een vreedzaam protest van leerkrachten en advocaten in de Engelstalige regio’s van Kameroen, ontaardde in geweld nadat het protest met harde hand de kop werd ingedrukt door de regeringstroepen van de Franstalige president Paul Biya.

Het hardhandig neerslaan van geweldloze protesten in combinatie met een gevoel van jarenlange marginalisering van de Engelstalige minderheid door de Franstalige meerderheid, radicaliseerde een deel van de Engelstalige bevolking. Voornamelijk jonge mannen sloten zich aan bij separatistische groeperingen.

Burgers in de Engelstalige gebieden zitten gevangen tussen het blinde geweld van het leger en de steeds meer uit de hand lopende guerrilla-oorlog aangevoerd door de rebellen.

Thea Mathues woonde zeven jaar geleden in Kameroen en ging er voor het laatst op bezoek in 2016, kort voor de vreedzame protesten. 'Sinds de situatie escaleerde, ontvang ik geregeld verontrustende berichten uit de Engelstalige provincies.' En dus besloot Thea samen met haar vriend Sam Deckers terug te keren naar Kameroen. Ze volgden twee sterke vrouwen die zich elk op hun manier inzetten voor een vreedzame oplossing voor dit conflict. Esther Omam wil vrouwen mee aan de onderhandelingstafel krijgen en helpt vluchtelingen in de Engelstalige regio’s hun waardigheid te behouden. Kah Walla bouwt dan weer aan een brede volksbeweging, met Franstaligen en Engelstaligen zij aan zij, tegen het regime van Paul Biya.

'Vranckx en de Nomaden', zaterdag 2 november om 20.10 uur op Canvas.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers