Yvonne Keuls in 'Recht van Spreken'

woensdag 10 juli 2019

Ze is 87 jaar inmiddels, maar nog steeds onvermoeibaar aan het werk: schrijver Yvonne Keuls. 'Ik ben niet zo bezig met mijn leeftijd, ik werk gewoon door', aldus Keuls.

'Ik ben een oorlogskind. Ik heb alleen maar moeten verliezen. En dan ga je verder met wat je over hebt.' In 'Recht van Spreken' blikken oudere, prominente Nederlanders met presentator Elles de Bruin terug op hun werk en leven.

Yvonne Keuls kreeg in de jaren zeventig en tachtig grote bekendheid in Nederland met haar maatschappelijk betrokken boeken, die geënt zijn op de werkelijkheid. Het verrotte leven van Floortje Bloem, De moeder van David S. en Jan Rap en z’n maat werd door menig puber verslonden.

Halverwege de jaren tachtig nam Keuls het op voor jongeren die beweerden misbruikt te zijn door een kinderrechter. Ze deed aangifte bij justitie, maar dat leidde tot niets. Drie jaar later publiceerde Keuls een boek over de kwestie. Het leverde haar een storm van kritiek op. Niemand wilde haar geloven. Journalist Rudie Kagie zegt in 'Recht van Spreken': 'De tijdgeest was dat seks tussen een meerderjarige en een minderjarige moest kunnen. Dus wat deed Keuls nou moeilijk.' Recent werd duidelijk dat Keuls het wel degelijk bij het rechte eind had. In de documentaire Kap Nâh over tekenaar Marnix Rueb erkennen vrienden en broers van Rueb dat hij lang werd misbruikt door zijn eigen vader, kinderrechter Theo Rueb. Hij vergreep zich ook aan andere kinderen.

De laatste jaren schrijft Keuls vooral over haar Indische wortels. Cabaretier Paul van Vliet noemt haar 'de grande dame van de Nederlandse literatuur'.

'Recht van Spreken - Yvonne Keuls', donderdag 11 juli om 21.10 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers