Woensdag in 'Stand van Nederland': zelfredzaamheid in de kunstsector

dinsdag 15 mei 2018

Het aantal kunstenaars in Nederland neemt toe. En dat terwijl de subsidies de afgelopen 5 jaar grotendeels zijn afgeschaft. Maar wie kunstenaar wil zijn, kiest voor een onzeker bestaan.

Er moet veel bijgeklust worden om rond te komen. Eén op de vijf kunstenaars heeft een bijbaan en bijna de helft van de kunstenaars verdient bruto minder dan 30.000 euro per jaar. 'Stand van Nederland' onderzoekt de zelfredzaamheid van de beeldende kunstsector.


Afgelopen jaar gaf de overheid 141 miljoen euro subsidie aan de kunsten. Tien jaar geleden was dat nog 349 miljoen. Onder Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) werd vanaf 2012 flink bezuinigd en dat zorgde voor veel maatschappelijke ophef. Vijf jaar later lijkt de kunstsector de klap zelf te hebben opgevangen. Er zijn niet minder, maar juist meer kunstenaars dan tien jaar geleden (2005: 104 000, 2015: 141.000).

Overleven in de kunstsector vereist toewijding en ondernemerschap. Kunstenaar Guy Vording is tegelijkertijd grafisch vormgever. Vording: 'Iedereen die ik ken heeft een bijbaan'. Dat geldt niet alleen voor kunstenaars, maar ook voor galeriehouders en kunsthandelaren. 'Stand van Nederland' volgt galeriehouders die naast hun fulltime-baan in de kunst werken als chef-kok of bijverdienen met een Bed & Breakfast.

Dat je geen kunstgeschiedenis hoeft te studeren om het te maken in de kunst, bewijzen Christian Luiten (24) en Curtis Penning (21) van Avant Arte. Zij openden een instagram-account en hebben inmiddels meer dan een miljoen - veelal jonge -volgers over de hele wereld. Hun smaak is goud waard. Samen met bekende internationale kunstenaars verkopen ze kunstwerken in een gelimiteerde oplage. Waar 74% van de galeries in Nederland moeite heeft om nieuwe klanten te vinden, hebben Curtis en Christian er in potentie meer dan een miljoen.

Wie kunstenaar wil zijn kiest voor een onzeker bestaan. Subsidies zijn de afgelopen 5 jaar grotendeels afgeschaft en dus wordt er veel bijgewerkt om rond te komen. Eén op de vijf kunstenaars heeft een bijbaan en bijna de helft van de kunstenaars verdient bruto minder dan 30.000 euro per jaar. 'Stand van Nederland' onderzoekt de zelfredzaamheid van de beeldende kunstsector.

Afgelopen jaar gaf de overheid 141 miljoen euro subsidie aan de kunsten, tien jaar geleden was dat nog 349 miljoen. Onder Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) werd in 2012 flink bezuinig en dat zorgde voor veel maatschappelijk ophef. Vijf jaar later lijkt de kunstsector de klap zelf te hebben opgevangen. Er zijn niet minder, maar juist meer kunstenaars bijgekomen. Afgelopen jaar waren er 141.000 kunstenaars in ons land, waarvan 14.000 beeldend kunstenaars.

Maar overleven in de kunstsector vereist toewijding en ondernemersschap. Kunstenaar Guy Vording werkt als grafisch vormgever om kunstenaar te kunnen zijn. Vording: 'Iedereen die ik ken heeft een bijbaan'. En dat geldt niet alleen voor kunstenaars, maar ook voor galeriehouders en kunsthandelaren. 'Stand van Nederland' volgt galeriehouders die naast hun fulltime baan in de kunst werken als chefkok of bijverdienen met een Bed & Breakfast.

Dat je geen kunstgeschiedenis hoeft te studeren om het te maken in de kunst bewijzen Christian Luiten (24) en Curtis Penning (21) van Avant Arte. Zij openden een instagram account en hebben inmiddels meer dan een miljoen - veelal jonge -volgers over de hele wereld. Hun smaak is goud waard. Samen met bekende internationale kunstenaars verkopen ze kunstwerken in een gelimiteerde oplage. Waar 74% van de galeries in Nederland moeite heeft om nieuwe klanten te vinden hebben Curtis en Christian er in potentie meer dan een miljoen.

'Stand van Nederland', woensdag 16 mei om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers