'Terreur' woensdag over München 1972

dinsdag 16 april 2019

5 september 1972. Voor het eerst in de geschiedenis worden de Olympische Spelen live op televisie uitgezonden. In de vroege morgen van 5 september bestormen acht leden van de Zwarte September-beweging de appartementen van de Israëlische delegatie en doden onmiddellijk twee atleten.

De televisiecamera’s schakelen direct over van de sport naar het gijzeldrama. Dat was precies de bedoeling van de Palestijnen: de Palestijnse zaak op de wereldkaart zetten. Maar wat hebben de Palestijnen sindsdien bereikt? We kijken terug met betrokkenen op deze veelbesproken terreuraanslag en stellen na al die jaren vast dat ook bij terreuraanslagen public relations een belangrijk wapen kan zijn.

'Terreur' is een zesdelige documentaireserie over terrorisme, door regisseur Joey Boink en producent Robert Oey. Dit is de derde aflevering.

In zes afleveringen van 45 minuten gaat 'Terreur' op zoek naar antwoorden op vragen die bij iedere nieuwe aanslag steevast worden gesteld, maar nooit worden beantwoord.

In 'Terreur' wordt onderzocht hoe mensen omgaan met politiek geweld. Zowel slachtoffers als daders vertellen openhartig over de invloed die terrorisme op hen heeft gehad. Heeft het verstrijken van de tijd hen tot andere inzichten laten komen of houden zij vast aan hun eigen idealen?

Van Algerije tot Noorwegen en van Israël tot de Verenigde Staten. Van een FBI-agent tot het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Van de dader van een bomaanslag in Algiers tot een jonge overlevende van de moordpartij op Utøya. Via tientallen bijzondere personages krijgen we een inkijk in de verscheurende effecten van politiek geweld.

In 'Terreur' stellen we de vragen: wat maakt iemand tot een terrorist en wie bepaalt eigenlijk wat een terrorist is?

'Terreur', woensdag 17 april om 20.25 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers