'Het Misdaadbureau': meldingen over dierenleed explosief toegenomen

vrijdag 20 januari 2023
Foto: © Omroep WNL 2023

Het aantal meldingen over verwaarloosde, mishandelde of gewonde dieren is de afgelopen drie jaar explosief toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waar het NPO Radio 1-programma 'Het Misdaadbureau' van Omroep WNL inzage in kreeg.

Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn in 2019 zo'n 850 meldingen binnengekomen over gezelschapsdieren zoals honden en katten. In het afgelopen jaar, 2022, waren dat zo’n 3500 meldingen. Dat is ruim vier keer zoveel als drie jaar geleden. De meldingen komen onder andere binnen via meldpunt 144.


Oorlog in Oekraïne
Vanwege de oorlog in Oekraïne kwamen opvallend veel meer meldingen binnen over het welzijn van dieren. Dit komt onder andere omdat Oekraïense vluchtelingen die hun huisdier meenemen naar Nederland expliciet gevraagd wordt melding te maken over de gezondheid van de dieren.

In de zomermaanden kwamen er veel meldingen binnen over dieren zonder schaduw of water. Het is mogelijk dat in de aantallen dubbele meldingen zitten en ook meldingen waarbij na een eerste beoordeling blijkt dat er geen sprake is van overtredingen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op bedrijfsmatige houders van dieren.

Het NPO Radio 1-programma 'Het Misdaadbureau' staat op vrijdagavond 20 januari tussen 19.00 uur en 20.00 uur in het teken van het voorkomen van dierenleed en de aanpak van dierenbeulen.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers