WNL-podcast 'Het Onderzoeksbureau': 'Wet Aanpak Woonoverlast niet vaak en snel genoeg ingezet'

vrijdag 21 januari 2022
Foto: © Omroep WNL 2021

De wet die extreme woonoverlast moet voorkomen en oplossen wordt te weinig en te langzaam ingezet. Het duurt te lang voordat gemeenten maatregelen nemen om overlastgevers aan te pakken. Dat zegt de Nederlandse Stichting Geluidshinder tegenover de NPO Radio 1-podcast 'Het Onderzoeksbureau'.

De stichting ziet dat sinds de coronacrisis het aantal meldingen van woonoverlast elk jaar met ruim twintig procent stijgt.


Als iemand ernstige en herhaaldelijke woonoverlast veroorzaakt heeft de burgemeester de bevoegdheid om gebruik te maken van de Wet Aanpak Woonoverlast, ook wel de Aso-wet genoemd. Deze wet bestaat sinds 1 juli 2017 en geeft burgemeesters de mogelijkheid een overlastgever tijdelijk uit huis te zetten. Dit kan de burgemeester doen voor een periode van tien dagen en dit kan worden verlengd tot maximaal vier weken.

'Het Onderzoeksbureau' maakte een rondgang langs de 44 grootste Nederlandse gemeenten, waarvan er 36 reageerden. Daaruit blijkt dat burgemeesters 44 keer een zogeheten gedragsaanwijzing hebben opgelegd: bijvoorbeeld psychiatrische hulp aanvaarden of een contactverbod met bewoners van specifieke adressen. In zes gevallen werd de overlastgever tijdelijk uit huis gezet.

Volgens Erik Roelofsen, directeur van de Nederlandse Stichting Geluidshinder, is dit veel te weinig. 'Sinds coronatijd is het aantal overlastmeldingen toegenomen en het blijft ook toenemen. De gemeente moet vaker en sneller ingrijpen. Nu blijft het vaak doorsudderen en escaleert het en wordt het probleem alleen nog maar groter. Overlastgevers moet je zo snel mogelijk aanpakken door in te grijpen.' Roelofsen vindt dat er binnen gemeenten een aparte groep opgericht moet worden voor de aanpak van overlast.

In de podcast komt Annemieke Wijkhuizen aan het woord, zij had jarenlang last van extreme overlast van haar buurman. Door de overlast was Annemieke Wijkhuizen continu angstig in haar eigen woning. 'Die spanning en stress heeft dik tweeënhalf jaar in mijn lijf gewoond. Bij ieder geluid was ik wakker.' Volgens Annemieke Wijkhuizen moeten klachten over heftige woonoverlast sneller worden opgepakt. 'Ik heb jarenlang tegen dichte deuren aan gelopen. Pas na anderhalf jaar gebeurde er iets. Ik heb me zo alleen gevoeld.'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent dat woonoverlast erg ingrijpend is voor betrokken bewoners. De VNG zegt dat de Wet Aanpak Woonoverlast een laatste redmiddel is en dat deze pas wordt toegepast als alle andere instrumenten, zoals buurtbemiddeling en waarschuwingen, niet hebben gewerkt. Verder geeft de VNG aan niet bij te houden hoe vaak de wet wordt ingezet en is het aan de gemeenten om per situatie een afweging te maken of inzet van de wet nodig is.

'Het Onderzoeksbureau' is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De vierentwintigste aflevering van 'Het Onderzoeksbureau' over woonoverlast is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Corsokoorts in Sint Jansklooster' (SBS6)

In de leukste en tevens enige kroeg van Klooster komen alle afgevaardigden van de corsogroepen bij elkaar. De bloemencommissie heeft namelijk slecht nieuws. En corsogroep 'Hebbes' bestaat dertig jaar. Nu is het bij hen elke dag al feest, omdat elke dag ook je laatste kan zijn. Exact zes jaar geleden namen ze afscheid van Dennis, de broer van Patrick. Daarom heeft Patrick de leden gevraagd om iets eerder te komen. Samen feesten, samen rouwen.

'Corsokoorts in Sint Jansklooster', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers