'Geen Kleine Man': nieuwe podcast van AudioCollectief SCHIK en Sofie Peeters

dinsdag 23 november 2021

70 tot 90 procent van de patiŽnten met onverklaarbare klachten is vrůuw. Waarom krijgen vrouwelijke patiŽnten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter?

In de podcast 'Geen Kleine Man' nemen AudioCollectief SCHIK en journalist Sofie Peeters deze problematiek in één verhalende audiodocu en vijf verrijkende bonusafleveringen onder de loep.


Wanneer Sofie Peeters (35) op haar zeventiende last krijgt van angstaanvallen, zoekt ze hulp bij haar huisarts, de fysiotherapeut en de psychotherapeut. Allen staan voor een raadsel. Tien jaar lang probeert Sofie te leven met de angst. Tot die net zo plotseling verdwijnt als hij gekomen is, wanneer ze stópt met haar anticonceptiepil. Waarom heeft geen enkele medisch geschoolde professional de link gelegd tussen haar hormonale anticonceptiemiddel en de angst? Waarom heeft noch zijzelf, noch iemand uit haar omgeving hieraan gedacht? Wat weten we eigenlijk over dat vrouwenlichaam en de impact van hormonen? En zijn er nog andere aandoeningen die zich verstoppen in dat vrouwenlijf, waar we, ondanks onze hoogstaande gezondheidszorg en geëmancipeerde maatschappij, fundamenteel te weinig over weten?

Een vrouw is geen kleine man, toch werd het vrouwenlichaam lang zo gezien: hetzelfde, enkel wat lichter gebouwd en met andere geslachtsorganen. Medicatie, diagnoses en onderzoeken waren allemaal gebaseerd op het mannenlichaam. Hierdoor liep kennis over het vrouwenlichaam achterstand op. En nog steeds ervaren vrouwen opvallend vaker bijwerkingen van medicatie dan mannen en worden bepaalde aandoeningen, zoals hart-en vaatziekten, endometriose en ADHD, moeilijk, (te) laat of niét bij vrouwen herkend. De laatste jaren gloort er hoop. De wereldgezondheidsorganisatie trok aan de bel: er is nood aan ‘gendersensitieve geneeskunde’. Wat weten we intussen wél over dat vrouwenlichaam en wat moet nog onderzocht worden? In Geen kleine man komen verschillende professionals aan het woord, onder wie professor Toine-Lagro Janssen, onderzoeker Aranka Ballering en cardiologe i.o. Chahinda Ghossein. Ook krijgen vrouwen wier leven getekend is door een lange zoektocht naar een diagnose een stem.

Verdiepende interviews
Gendersensitieve geneeskunde is een breed en complex thema. Naast de audiodocumentaire verschijnen er vijf bonusafleveringen die dieper ingaan op specifieke onderwerpen uit de docu. Met onder meer een diepte-interview met gynaecoloog Wim Decleer en osteopaat Colette Peeters over endometriose; endocyronoloog-androloog Guy T’Sjoen over onderbelichte problemen bij mannen en mensen op het gender- of seksespectrum; verloskundige, docent en onderzoeker Bahareh Goodarzi over racisme en discriminatie in de geboortezorg; psychiater Sandra Kooij en klinisch psycholoog Els Blijd-Hoogewys over ADHD en autisme bij vrouwen; en hoogleraar Hester den Ruijter over hart- en vaataandoeningen bij vrouwen.

'Geen Kleine Man' is een podcast van AudioCollectief SCHIK en Sofie Peeters. Een productie van Slowpony voor VPRO/NPO Radio 1. De podcast is mede mogelijk gemaakt door deBuren, Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat, VRT en Fonds Pascal Decroos.

De makers
AudioCollectief SCHIK bestaat uit Mirke Kist, Siona Houthuys en Nele Eeckhout. Hun eerdere podcastserie Bob ging in première op het IDFA, won De Tegel publieksprijs en de Dutch Podcast Award. Hun podcast El Tarangu is door de Stichting Verhalende Journalistiek verkozen tot een van de beste verhalende projecten van 2019 en was genomineerd voor een Tegel. SCHIK maakte ook de serie Laura H. voor uitgeverij Das Mag.

Sofie Peeters is een storyteller en journalist, met haar documentaire Femme de la rue deed ze in 2012 internationaal stof opwaaien. Gendergerelateerde thema’s vormen de rode draad door Sofie’s werk. Zo maakte ze reportages en opiniestukken over onder meer obstetrisch geweld, vrouwelijke genitale verminking en vaderschapsdiscriminatie. Eind 2017 ontving ze een prijs voor haar werk van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Slowpony is het Vlaams-Nederlands podcastproductiehuis van AudioCollectief SCHIK en eindredacteur/producent Randy Vermeulen.

De zesdelige podcast 'Geen Kleine Man' is vanaf 24 november te beluisteren via nporadio1.nl, vpro.nl/geenkleineman en de podcastplatforms. Diezelfde dag publiceert DOCS de documentaire in hun podcastfeed.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers