Donderdag in 'AVRO Close Up': Chris Berens

woensdag 28 mei 2014

Op Hemelvaartsdag zendt de AVRO de documentaire 'Chris Berens - Master of his Magical Universe' uit. Kunstenaar Chris Berens wordt geļnspireerd door zijn eigen magische binnenwereld.

De dieren en wezens die in zijn fantasie al vanaf zijn kindertijd om hem heen zijn, bevolken ook de taferelen die hij schept. Minstens zo bijzonder als zijn onderwerpen, is zijn speciale schildertechniek. Het resulteert in beelden die betoverend zijn, maar ook onheilspellend.


'Ik zoek altijd naar het moment dat het nog aangenaam is, maar het zou zo maar kunnen omslaan. Dat je het gevoel hebt dat er wel iets zou kunnen gaan gebeuren, maar je hebt geen idee wat.' Zo omschrijft kunstenaar Chris Berens de taferelen die hij schept. De wezentjes die hij schildert – zoals ijsberen, hermelijntjes, tijgers, vissen en kinderlijke mensfiguurtjes – zweven of vliegen in onderwaterlandschappen of tegen de achtergrond van stads- of natuurdecors. De sfeer is dromerig en tegelijkertijd verontrustend.

Niet alleen Berens' schilderijen zijn bijzonder, ook het maakproces is behoorlijk uniek. Berens schildert met inkt op fotoprintpapier. Hier trekt hij de papierlaag vanaf zodat een beschilderd plastic laagje overblijft. Deze lagen plakt hij over elkaar zodat de wazige diepte ontstaat die zo kenmerkend is voor zijn schilderijen.

De documentaire 'Chris Berens – Master of his Magical Universe' toont Chris aan het werk in zijn atelier in Amsterdam en in het gezelschap van zijn familie. Hij wordt gevolgd tijdens een reis naar Japan ter voorbereiding van een expositie in Tokio. De interesse in de wereld van geesten en bezielde objecten die Japanse cultuur kenmerkt, inspireerde hem tot zijn meest recente schilderijenserie 'Nensha'.

Regie: Hans Quatfass
Productie: Mirjam Nooij voor RQB Groep
Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts

'AVRO Close-Up', donderdag 29 mei om 23.00 uur bij de AVRO op Nederland 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers