'2Doc: Cold Case Hammerskj÷ld' bij de VPRO

dinsdag 17 september 2019

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskj÷ld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-RhodesiŰ. Hierbij komen Hammarskj÷ld en zijn crew om het leven.

Regisseur en journalist Mads Brügger onderzoekt meer dan vijftig jaar later de mysterieuze omstandigheden van zijn dood en ontdekt misdaden die veel erger zijn dan het vermoorden van de secretaris-generaal.

De Zweedse Dag Hammarskjöld was op weg naar onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen niet-strijdende VN-troepen en militairen uit de afgescheiden staat Katanga in Centraal-Afrika. Hammarskjöld streed tegen het kolonialisme in tijden van instabiliteit en de Koude Oorlog en pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo. Daarmee maakte hij zich impopulair bij de koloniale Westerse grootmachten. De vlliegtuigcrash leidt dan ook tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis.

Na meer dan vijftig jaar gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger ('The Ambassador') op onderzoek uit om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? Gekleed in een wit safari uniform zoekt Brügger samen met de Zweedse privédetective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten. Ze interviewen niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-secretaris.

'Cold Case Hammerskjöld' won diverse prijzen, o.a. bij Sundance 2019, Movies that Matter en One World Human Rights festival.

Regie: Mads Brügger, Denemarken 2019.

'2Doc: Cold Case Hammerskjöld', woensdag 18 september om 22.55 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers