Woensdag in 'Stand van Nederland': knipknaken

dinsdag 4 december 2018

In de afgelopen tien jaar zijn er zo'n 10.000 kapperszaken in ons land bijgekomen. Dat ontdekte de redactie van 'Stand van Nederland' in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zo zijn er in Apeldoorn meer dan twaalf kapsalons in één straat te vinden. Hoe is het mogelijk dat al die kapperszaken kunnen blijven draaien? 'Stand van Nederland'; over knippen, drogen en (wit)wassen.

Zelfstandige kappers
In de crisis hadden de kapsalons het zwaar. Vanaf 2014 is de branche langzaam opgekrabbeld. De jaarlijkse omzet bedraagt zo’n 1,6 miljard euro. Het aantal kapperszaken neemt dus toe. Dat is onder meer te verklaren door een toename in het aantal eenmanszaken, want in de afgelopen tien jaar steeg het aantal eenmanszaken met 69%. Zoals Kim Vermeulen, zij begon jaren geleden voor zichzelf en creëerde een online kappersdienst. Inmiddels werken verschillende zzp-kappers voor haar bedrijf. De kappers komen met de scooter naar de klant, want voor een succesvol kappersbedrijf is een fysieke zaak allang niet meer nodig.

Witwassen
De 10.000 salons die er de afgelopen jaren bij zijn gekomen, zijn lang niet allemaal zuiver. Fraude-expert Cees Schaap ziet dat witwassen een groeiend probleem is in de kappersbranche. Steeds vaker worden er kapperszaken geopend waar bijna geen klant naar binnen loopt. Volgens Schaap is de kappersbranche aantrekkelijk omdat er veel contant geld in omgaat. Bovendien is de omzet niet te relateren aan de inkoop, omdat het om een dienst gaat.

Haarstukken
En totaal andere, maar ook opvallende trend is de opkomst van haarstukken en pruiken. Bij de kapsalon van Carmen Markiet in Rotterdam zijn ze dagelijks bezig met deze haarstukken. In 2017 importeerde Nederland voor 17 miljoen euro aan haarwerken en pruiken, dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2010. In de studio van Carmen en haar dochter Mandy kunnen niet alleen gewone klanten terecht, ook klanten met haarproblemen zoals haaruitval krijgen een haarstuk op maat.

'Stand van Nederland', woensdag 5 december om 20.25 uur op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers