'Andere Tijden Sport': Gerrie Knetemann: De dood & de gladiolen

zaterdag 13 april 2019

Gerrie Knetemann (1951-2004) is in de jaren 70 en 80 een van Nederlands beste en populairste wielrenners. Hij wint tien Touretappes en wordt in 1978 wereldkampioen op de weg.

In de wielerwedstrijd Dwars door België 1983 botst 'de Kneet' in volle koers op een auto. Hij ligt voor dood op de weg, met een beenbreuk en een slagaderlijke bloeding. Men vreest voor zijn leven.

Maar al in het ziekenhuis in Gent begint Knetemann aan zijn revalidatie. Hij vecht terug en wat niemand voor mogelijk houdt: twee jaar later wint hij de Amstel Gold Race. Een historisch moment, ook al omdat hij zijn ellende en vreugde live op televisie uithuilt op de schouder bij Mart Smeets.

'Andere Tijden Sport' kijkt terug op dat dramatische ongeluk en de wederopstanding van een van Nederlands meest kleurrijke wielrenners. Met zijn weduwe Gré, zijn dochter en wielrenster Roxane, oud-ploeggenoten en vrienden Aad van den Hoek en Jac van Meer en ooggetuigen van het ongeluk. Jac van Meer: 'Na zijn val is er toch een ander soort Kneet ontstaan.'

'Andere Tijden Sport' is het sportgeschiedenisprogramma van NOS en NTR, gepresenteerd door Tom Egbers.

'Andere Tijden Sport', zondag 14 april om 22.10 uur bij AVROTROS op NPO 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers