Antoinette Hertsenberg terug met spraakmakende zorginnovaties

maandag 7 oktober 2019

Hoe kun je zo gezond mogelijk oud worden? Antoinette Hertsenberg onderzoekt in een nieuw seizoen Dokters van Morgen spraakmakende innovaties in de zorg.

In iedere aflevering staat er een thema centraal. Zo laat Hertsenberg in de eerste aflevering zien hoe je door te vasten niet alleen slanker, maar ook gezonder door het leven kan gaan. Spreekt ze in de tweede aflevering met de Deense 'Soccer Grannies', over hoe ze op hoge leeftijd nog hun spieren vitaal houden. Ervaart ze in aflevering drie hoe muziek ingezet kan worden als medicijn. Verbaast ze zich in aflevering vier over een gehoorapparaat, die ook ingezet kan worden als stappenteller of vertaler. En ontdekt ze in de slotaflevering alles over hoofdpijn, een pijn waar veel Nederlanders dagelijks mee te maken hebben.


Vasten
Het is dé dieethype van dit moment: vasten. Door in bepaalde periodes niet te eten, vliegen de kilo’s ervan af. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze methode niet alleen effectief is om af te vallen, maar ook nog gezond is. Het verbetert je energieniveau, het reinigt je lichaam en vernieuwt zelfs ernstig beschadigd weefsel. Regelmatig vasten is dus goed, maar welke vastenmethode werkt dan eigenlijk het beste? Antoinette ondervindt het zelf. Daarnaast onderzoekt ze of vasten ook goed kan zijn als je kanker of reuma hebt. De onderzoeksresultaten daarvan zijn opzienbarend.

Spieren
Het menselijk lichaam telt meer dan 600 spieren. Ze zorgen ervoor dat je sterk en soepel blijft. Maar als je niet kunt bewegen, bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname, dan ben je die spierkracht ook zo weer kwijt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden we wekelijks 150 minuten matig intensief moeten bewegen om onze spierkracht op pijl te houden. Maar hoe kom je daaraan? 'Dokters van Morgen' deed een drie maanden durend experiment met zes deelnemers. En wat betekent het als al vroeg blijkt dat er iets mis is met de ontwikkeling van je spieren, bijvoorbeeld door een spierziekte als SMA? Antoinette Hertsenberg duikt in de wereld van spieren.

Muziek als therapie
Muziek ontspant, vermaakt en maakt blij. Naar muziek luisteren kan je ook helpen in slaap te komen, het roept vergeten herinneringen op en je kunt er zelfs een hoger IQ van krijgen. Dat muziek een positieve uitwerking heeft op onze hersenen is al langer bekend. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat gebeurt er precies in ons brein als we naar muziek luisteren? En hoe komt het dat muziek niet alleen het brein, maar ook onze lichamelijke gezondheid positief kan beïnvloeden? We zien premature baby’s die door het horen van muziek zich veel beter ontwikkelen en patiënten op de OK herstellen beter als er klassieke muziek gedraaid wordt. Heavy metal heeft juist een tegenovergesteld effect. Hoe kan dit?

Gehoor
Één op de tien mensen in Nederland heeft gehoorverlies. Antoinette Hertsenberg onderzoekt de wereld van de tinnitus, gehoorbeschermers en gehoorschade. Zo volgt ze Guus, van net één jaar, die doof is geboren. Hij krijgt een implantaat in zijn hersenen waarmee hij hopelijk over een paar jaar wat kan horen en kan leren praten. Het is één van de voorbeelden waarin Nederland koploper is als het gaat om innovatieve behandelingen bij gehoorproblemen. In Hoensbroek wordt een tinnitusbehandeling aangeboden met hele goede resultaten en waar wereldwijd veel interesse voor is. Hoe bescherm je je oren, als je je brood ermee verdient, bijvoorbeeld als muzikant? En hoe bewust gaan festivalgangers van Lowlands hun gehoor?

Hoofdpijn
In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen met regelmaat hoofdpijn. Dit kan spanningshoofdpijn zijn, migraine of clusterhoofdpijn. Hoofdpijn komt zo vaak voor dat het wereldwijd de op één na meest invaliderende ziekte is. Maar wat is hoofdpijn nu precies? Waarom krijg je eigenlijk hoofdpijn en wat gebeurt er nu tijdens zo'n hoofdpijnaanval in je hersenen? 'Dokters van Morgen' over hoofdpijn, de huidige stand van de medische wetenschap en de allernieuwste behandelmethodes.

'Dokters van Morgen', vanaf dinsdag 8 oktober om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bed & Breakfast' (foto: © Omroep MAX 2020)

In Noord-Brabant zijn we te gast bij Joys en Marco. Zij hebben een voorliefde voor het kroeg- én rock-'n-rollleven. Dit zie je dan ook duidelijk terug in hun B&B-kamers. Daarna is het de beurt aan Karin en Ralf om de gasten te ontvangen. Ook zij wonen in Noord-Brabant, maar dan wat meer landelijk. Yvonne en Hein mogen als laatste de deelnemers verwelkomen in hun bed & breakfast in Gelderland.

'Bed & Breakfast', om 20.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers