AVRO brengt 6-delige serie over groene monumenten

donderdag 28 december 2006

Hoewel veel mensen bij monumenten aan gebouwen denken, zijn er ook talloze groene monumenten, waarbij de combinatie van natuur en cultuur bepalend is voor grote waarde van deze objecten. Daaronder vallen bijvoorbeeld stadsparken, kasteeltuinen en soms zelfs een heel bos.

D


eze monumenten zijn nooit door toeval ontstaan, ook al zien ze er nog zo 'natuurlijk' uit: ze zijn met net zo veel zorg ontworpen, aangelegd en ingericht als gebouwen. Maar die gebouwen zijn statisch, en groen leeft. En gaat dus ook dood.

In de nieuwe AVRO-serie Groene Monumenten, die op zaterdag 6 januari om 17.25 uur op nederland 2 van start gaat, worden zes heel verschillende groene monumenten van dichtbij bekeken en worden gepassioneerde mensen gevolgd die nauw bij verleden, heden en toekomst van deze monumenten betrokken zijn.

In de eerste aflevering staat het Landgoed Vollenhoven in De Bilt centraal. In het programma neemt Marten van Marwijk Kooy, die samen met drie zusjes en zijn moeder tegenwoordig het landgoed beheert, de kijker mee op een verkenningstocht over het landgoed en laat hij zien wat er zoal komt kijken bij het beheer en onderhoud van zo'n groot groen monument. Huis en tuinen kregen al in de 18e eeuw hun huidige aanzien - met een voornaam witgepleisterd woonhuis, koetshuis en oranjerie en een volledig in Engelse stijl aangelegd landschapspark. Sinds 1922 is het landgoed eigendom van de familie van Marwijk Kooy. Dat is op zich al bijzonder, omdat er van de meer dan 150 landgoederen en buitenplaatsen die vroeger in dit gebied stonden, nog maar zestig over zijn en daarvan is het grootste deel omgevormd tot kantoor of appartementencomplex. Vollenhoven is één van de weinige overgebleven landgoederen in particuliere handen en een zeer belangrijk groen monument.

Het landgoed, dat vroeger één geheel vormde, is inmiddels doorsneden door verschillende wegen, maar het huis, de bijgebouwen en het landschapspark vormen nog steeds één harmonieus geheel. Marten laat de kijker onder andere de gerestaureerde ijskelder zien, die inmiddels door een kolonie vleermuizen in gebruik is genomen als winterverblijf. Verder de prachtige ommuurde moestuin, waarin nog steeds 18e eeuwse druivenkassen en een monumentale Victoriaanse kas staan. Ook laat hij het gedeelte van het landgoed zien dat speciaal is ingericht om de natuur meer ruimte te geven en neemt hij de kijker mee naar een deel aan de andere kant van de snelweg waar binnenkort drie nieuwe landhuizen zullen verrijzen. Een belangrijk project omdat de opbrengst van deze huizen het voortbestaan van het landgoed voor de toekomst zou garanderen.

Verder in deze aflevering: Marten's moeder en zijn zusters Liline, Tanne en Marina, die allen ook een deel van het beheer voor hun rekening nemen, twee deskundigen van het RACM die uitgebreid onderzoek deden op Vollenhoven, tuinman Ton Methorst die – ongelooflijk maar waar - in zijn ééntje de gebouwen en tuinen onderhoudt en vrijwilliger Karel André die al jaren met veel enthousiasme in de moestuin werkt.

De overige groene monumenten die in deze serie bekeken worden zijn: De Grebbeberg (13 januari), Landgoed de Wiersse (20 januari), Het Zuiderpark Rotterdam (27 januari), De Veluwe (3 februari) en Landgoederen Verbinden (10 februari).

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers