'AVRO Close Up': Lennaert Nijgh

dinsdag 11 december 2007

De AVRO brengt op zondag 16 december rond 18.10 uur op Nederland 2 de bijzondere 'Close Up'-documentaire 'Lennaert Nijgh, tip van de sluier'. Deze documentaire staat geheel in het teken van tekstschrijver Lennaert Nijgh. Hij is de man die, samen met Boudewijn de Groot, de poŽzie in de Nederlandse popmuziek bracht.

I


edereen kent klassiekers als: 'Testament', 'Land van Maas en Waal', 'Avond', 'Welterusten meneer de president' en 'Malle Babbe'. Veel minder bekend is dat Nijgh de schrijver van deze liedjes is. 'Lennaert Nijgh, tip van de sluier' schetst een portret van een talentvolle maar ook tragische en raadselachtige artiest.

Lennaert Nijgh overleed op 28 november 2002 op 57-jarige leeftijd maar leeft nog altijd voort in zijn werk. Zijn invloed op schrijvers van het 'betere' Nederlandstalige lied doet zich nog altijd gelden. Hij schreef poŽtische en originele teksten die verankerd zijn in het collectieve geheugen van het Nederlandse volk.

Het imposante oeuvre van Lennaert Nijgh bestaat uit vele liedjes maar ook uit proza gebundeld in een tiental boeken. Minstens een paar miljoen platen en cd's met liedjes van Nijgh zijn in de loop der jaren over de toonbank gegaan. Radioluisteraars verkozen het lied 'Pastorale' nog geen vijf jaar geleden tot het beste Nederlandstalige lied aller tijden en in 2006 stond het nummer 'Avond' van Nijgh, gezongen door Boudewijn de Groot, op nummer ťťn in de Top 2000.

Maar wie was Lennaert Nijgh?
De documentaire 'Lennaert Nijgh, tip van de sluier' schetst een portret van de schrijver aan de hand van interviews, filmarchief en registraties van optredens van Boudewijn de Groot en Josee Koning. Het strand van Heemstede en de binnenstad van Haarlem, de plekken waar Lennaert Nijgh het grootste deel van zijn leven doorbracht, zijn ook terug te zien in de documentaire. Vrienden vertellen over Nijghs eeuwigdurende liefde voor zijn eerste vriendin Joke, zijn hunkering naar het verleden, zijn vlucht in drank en drugs en over zijn schip 'De jonge Jacob', waarmee hij naar de wijde zee koerste. Op zijn schip creŽerde hij met taal zijn eigen universum. Aan het einde van 'Tip van de sluier' blijkt dat Lennaert Nijgh een gesloten boek bleef, zelfs voor zijn meest dierbaren. Wie de echte Lennaert Nijgh wil leren kennen, moet naar zijn teksten luisteren.

'Lennaert Nijgh, tip van de sluier', zondag 16 december rond 18.10 uur bij de AVRO op Nederland 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers