AVRO's 'Bloed, Zweet en Concerten II' vanaf 28 juli

zondag 27 juli 2014

Evenals vorig jaar zendt de AVRO in juli en augustus een nieuwe serie uit rond het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO).

Aanstaande maandag begint de serie met een aflevering rondom scheidend chef-dirigent Mariss Jansons, die zijn laatste seizoen bij het KCO in gaat. Vervolgens is er een aflevering met de concertmeesters en andere strijkers. Tot slot zijn enkele vertegenwoordigers van de blazersgroep te zien.


Aansluitend op elke aflevering zendt de AVRO een concertregistratie uit van het KCO, waarin de hoofdrolspelers van die week schitteren. De serie is op maandag 28 juli, 4 en 11 augustus te zien vanaf 22.45 uur op Nederland 2.

Chef-dirigent Mariss Jansons
De eerste aflevering van 'Bloed, Zweet en Concerten' op 28 juli richt gaat over Mariss Jansons - al tien jaar de chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Enkele musici van zijn orkest vertellen over Jansons extreem toegewijde en nauwgezette manier van werken. Vervolgens is te zien hoe Janssons zich voorbereidt op de opvoering van de derde symfonie van Mahler. Rond 23.15 uur is de gehele derde symfonie van Mahler, uitgevoerd door het KCO, te zien.

Strijken
De concertmeesters en de eerste cellist vertellen op maandag 4 augustus over hun passie voor hun instrument en spelen in het Concertgebouworkest. Muzikaal staan twee bijzondere uitvoeringen van De Vier Jaargetijden centraal: die van Antonio Vivaldi en van tangogrootmeester Astor Piazzolla. Na de documentaire is het concert met de Vier Jaargetijden, zoals deze onlangs is uitgevoerd in het midden van de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. De composities van Vivaldi en Piazolla worden afwisselend uitgevoerd door concertmeesters Vesko Eschkenazy (Vivaldi) en Liviu Prunaru (Piazolla) en begeleidende musici van het orkest.

Blazen
Enkele blazers van het Concertgebouworkest vertellen in de derde en laatste aflevering van 'Bloed, Zweet en Concerten II' over de liefde voor hun instrument. Tubaïst Perry Hoogendijk, fluitist Kersten McCall, fagottist Gustavo Nuñez en hoboïst Alexei Ogrintchouk illustreren hun uitspraken met fragmenten van muziekstukken waarin hun instrument een belangrijke rol speelt. Aansluitend is de KCO-uitvoering van Ein Heldenleben van Richard Strauss, die dit werk eind negentiende eeuw speciaal heeft gecomponeerd voor het toen tienjarige Concertgebouworkest.

'Bloed, Zweet en Concerten II', vanaf maandag 28 juli om 22.45 uur bij de AVRO op Nederland 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo FOX logo

Atwaters werelden komen samen wanneer er een kind omkomt in zijn gebouw in Burnside. Atwater en zijn vader Lew moeten tegen wil en dank samenwerken aan deze gruwelijke zaak.

'Chicago P.D., om 21.00 uur op FOX.'

Dossiers